Bjelovar prepolovio gradski porez, a prihodi mu - rastu!

| 18.1.2020. u 06:38h | Objavljeno u Aktualno

Prvih 17 dana 2020. godine Grad Bjelovar uprihodio je 250.000 kuna više od prvih 17 dana 2019. godine, iako smo tada imali 6 posto veći prirez, izvijestio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, koji je u ožujku prošle godine smanjio prireza s 12 na 9 posto, a u  prosincu je Gradsko vijeće izglasalo dodatno smanjenje, i to na 6 posto.

- Pratiti ćemo i dalje što će se događati i, ako će se trend nastaviti, uskoro ćemo dodatno skinuti prirez u Bjelovaru. Ovo je dokaz da prihodi ne moraju biti veći samo dodatnim oporezivanjem, već i pojačanom gospodarskom aktivnošću, koja nastaje ukidanjem poreza i stvaranjem uvjeta da se gospodarstvo može slobodno razvijati bez utjecaja politike, naglasio je Hrebak.

bjelovar.jpg

Davor Huić iz udruge poreznih obveznika Lipa navodi da je Bjelovar primjer onog o čemu govori.

- Manji porezi imaju mnoge pozitivne učinke, od toga da radnim ljudima ostane više novaca u džepu pa mogu više i potrošiti, do toga da se diže ekonomska aktivnost, smanjuje poticaj za poreznu evaziju i da, na koncu, čak možeš i povećati proračunske prihode. Dakle, to je putokaz za Hrvatsku, ukazuje Huić.

Hoće li drugi gradovi ići Hrebakovim putem, teško je reći, ali ttu ne steje Bjelovar, najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

- Dva puta smo smanjili prirez u Bjelovaru. I ići ćemo dalje. Kako je godina započela, prihodi Grada rastu. Manje poreza i nameta, više gospodarske aktivnosti i stvaranja, rasterećenja i poticanja rada - to je recept koji nudim Hrvatskoj, poručuje bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a.