Biskup Radoš, župan Stričak i gradonačelnik Bosilj posjetili Caritasovu pučku kuhinju na Veliki petak Foto: Varaždinska biskupija

Biskup Radoš, župan Stričak i gradonačelnik Bosilj posjetili Caritasovu pučku kuhinju na Veliki petak

Varaždinske vijesti | 8.4.2023. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno

Na Veliki petak, 7. travnja varaždinski biskup Bože Radoš, već tradicionalno, pohodio je Caritasovu pučku kuhinju na Banfici, zajedno sa županom Anđelkom Stričakom i gradonačelnikom Nevenom Bosiljem.

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_3.jpg

Tom su se zajedničkom odlasku u Caritasovu kuhinju pridružili zamjenica župana Silvija Zagorec i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_2.jpg

Biskup, župan i gradonačelnik te njihovi zamjenici susreli su se s korisnicima, izrekli svoje poruke i čestitke za Uskrs, a potom su sudjelovali u podjeli obroka korisnicima kuhinje. Kao domaćin, uime Caritasa Varaždinske biskupije, osoblja i volontera Caritasove kuhinje, susretu je nazočio ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

Biskup Bože Radoš poslao je prigodnu poruku iz Caritasove kuhinje, ističući kako "nema ljepšega mjesta s kojem se može poslati uskrsna poruka od blagovališta".

- Mi smo u našem blagovalištu, u Caritasovoj kuhinji, i želimo osjetiti zajedništvo sa svima onima koje prepoznajemo da su Isusovi prijatelji. Poruka Uskrsa ide iz blagovališta posljednje večere, gdje je Isus okupio svoje učenike i nastavlja se ponovno u blagovalištu, gdje Isus živ dolazi među svoje učenike. Mi želimo danas poslati tu poruku - rekao je biskup.

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_4.jpg

U korisnicima kuhinje, koji su dolazili po svoj obrok, prepoznao je osobe koje nisu gladne samo kruha, već su željne sjesti za stol s Isusom.

- Želimo i mi sjesti s njima za stol, kako bi osjetili da je Isusova prisutnost u njima i po njima - rekao je biskup.

Kazao je da je Uskrs svetkovina ljudskoga dostojanstva, čovjeka koji sjeda za stol s Bogom. Istaknuo je da Bog daje čovjeku novi život i čuva mu život da ne propadne, da mu grob ne bude zadnje mjesto, a svima onima koji svaki dan dolaze u Caritasovu kuhinju poželio je:

- Neka u ovom blagovalištu osjete toplinu Isusove prisutnosti, toplinu prisutnosti i ostalih Isusovih učenika koji zajedno s njima blaguju i za njih pripremaju. Neka svi oni, koji misle na siromahe, osjete kako je Isus došao upravo zbog siromaha. Neka Gospodin vrati dostojanstvo svakome čovjeku, posebno onima koji su u ovom blagovalištu. Dijeleći im kruh za tijelo, još više nastojimo da jedni drugima vratimo dostojanstvo. Sretan Uskrs! - poručio je biskup.

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_1.jpg

Župan Anđelko Stričak također je izrekao svoju čestitku.

- Isusovo uskrsnuće simbolizira pobjedu života nad smrću, odnosno daje nam optimizam da lakše koračamo kroz život i nosimo se sa životnim nedaćama. I dok je križ simbol muke i patnje, zora uskrsnuća daje nam tu snagu i nadu da kroz zajedništvo, s puno vjere, nade, ali i ljubavi, izdržimo sve što nam život nosi.

I gradonačelnik Neven Bosilj izrekao je svoju poruku korisnicima i čestitao im Uskrs:

- Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji slavi život i smatram da ovih predstojećih dana Vuzem – Uskrs i Uskrsni ponedjeljak trebaju provesti u miru sa svojim obiteljima. Želim im svako dobro i sretan Uskrs!

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_5.jpg

veliki_petak_pucka_kuhinja_varazdin_08042023_6.jpg