Biskup Mrzljak: Slavljenje adventa se pretvorilo u svoju suprotnost Foto: Mario Šamec

Biskup Mrzljak: Slavljenje adventa se pretvorilo u svoju suprotnost

| 17.12.2015. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Na tradicionalnom predbožićnom susretu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s novinarima, održanom u četvrtak 17. prosinca u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu, predstavljena je biskupova božićna poruka koju je uputio vjernicima i svim ljudima dobre volje u Varaždinskoj biskupiji.

>> Mons. Mrzljak: Neka se i po nama pokaže lice milosrđa Boga našega

Nakon predstavljanja božićne poruke, biskup Mrzljak osvrnuo se na aktualnosti u životu mjesne Crkve. Podsjetio je kako je godina koja je na izmaku, ujedno bila i Godina osoba posvećenog života te je, uz ostalo, obilježena s nekoliko duhovnih susreta članova redovničkih zajednica.

- Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije Crkva je ušla u Godinu milosrđa koja je i u Varaždinskoj biskupiji započela otvaranjem Vrata milosrđa na varaždinskoj katedrali - kazao je biskup i podsjetio koje je crkve u Varaždinskoj biskupiji odredio da budu mjesta za udjeljivanje jubilejskog oprosta.

Uz varaždinsku katedralu, to su i župne crkve u Ludbregu, Lepoglavi i Molvama, ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove, zatvorska kapela bl. Alojzija Stepinca u Lepoglavi i Schönstattsko svetište u Maloj Subotici. Ujedno je potaknuo organiziranje "Župnog dana Jubilejske godine" kada će vrata župnih crkava biti Vrata milosrđa, te najavio da će glavni naglasak u Jubilejskoj godini biti korizmeno vrijeme kada će se na poseban način nastojati biti blizu svim vjernicima. Biskup je potom dodao da je ove godine mjesna Crkva dobila trojicu novih svećenika te spomeuo da u iduće dvije godine neće biti ređenja svećenika.

- No, Varaždinska biskupija ima 18 bogoslova za koje molimo da budu ustrajni na putu prema svećeništvu. Također, u protekloj je godini dovršeno nekoliko sakralnih objekata u župama, a posebno raduje što će u idućoj godini napokon početi gradnja biskupijskog Caritasovog centra u Varaždinu jer je dosta dugo trajalo prikupljanje dozvola. Ova investicija stajat će Varaždinsku biskupiju više od 12 milijuna kuna te smo sredstva osigurali kroz protekle godine - napomenuo je biskup, dodavši da će se u novi centar preseliti Caritasova pučka kuhinja, a služit će i za druge namjene.

Kao predsjednik Hrvatskog Caritasa, kazao je da je ove godine mnogo učinjeno za prihvat prognanika i izbjeglica koji prolaze kroz Hrvatsku, te su volonteri Caritasa i dalje aktivni na tom području. Dodao je da je i Biskupijski Caritas sa župnim Caritasima vrlo aktivan i nastoji biti blizu svakog čovjeka u potrebi.

Biskup Mrzljak potom je izrazio zadovoljstvo što su biskupijski duhovno-pastoralni centri u Ludbregu i na Veternici zaživjeli u svojim djelatnostima te nude duhovne obnove i susrete za mlade, bračne parove, svećenike i druge skupine vjernika. Istaknuo je kako su takvi centri sigurno potrebni u životu žive Crkve te je izrazio nadu da će se njima pridružiti i duhovni centar koji će se urediti u obnovljenom pavlinskom samostanu u Lepoglavi, mjestu koje je, kako je napomenuo, poznato kao kolijevka školstva, kulture i pavlinske duhovnosti u Hrvatskoj.

Govoreći o blagdanu Božića, biskup je kazao kako mu je želja da "svi prepoznaju Boga koji se rađa i dolazi u ovom sadašnjem trenutku u našu svakodnevicu i želi biti s nama".

- Slavljenje adventa se pretvorilo u svoju suprotnost. Ostao je naziv, ali to nema veze s Adventom, koji je više pokorničkog karaktera. Ranije je to bilo vrijeme pripreme za Božić, a sada je drugačije - napomenuo je biskup, kazavši da advent nije vrijeme za blještavilo i bučne svečanosti, nego ima svoje obilježje u poniznosti i iščekivanju. Ovom je prilikom svim vjernicima ujedno zaželio da im vrijeme došašća bude istinska priprava za proslavu svetkovine Božića.

Poželjevši svima sretan Božić i novu godinu, biskup se na kraju osvrnuo i na aktualnu političku situciju.

- Svima nama također želim da dobijemo Vladu, moramo se moliti za to. Ljudi koji su na vrhu ne znaju kako komunicirati, ne poštuju i ne uvažavaju drugog čovjeka - kazao je biskup, a komentirao je i ugovore Republike Hrvatske s Vatikanom, kazavši da su to ugovori o pravnim pitanjima, kulturi, obrazovanju, pastoralu u vojsci i o gospodarskim pitanjima, koji su dugo pripremani i imaju svoju trajnu vrijednost.

- Ti se ugovori mogu mijenjati kao i svaki drugi ugovor, no do tada su na snazi i imaju svoju vrijednost, poput primjerice vjeronauka u školama - rekao je, napomenuvši da gotovo sve europske zemlje imaju vjeronauk u školi.

Iz Varaždinske biskupije ujedno podsjećaju sve vjernike da je u protekloj godini obnovljena mrežna stranica Varaždinske biskupije, u čije su održavanje uključeni svi biskupijski uredi te se putem nje najavljuju i objavljuju važniji pastoralni i liturgijski događaji u životu mjesne Crkve.