Umirovljenici bez predaha: rade jer nedostaje radnika, ali i da imaju za kruh i režije

| 29.7.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Radila sam u nekadašnjoj varaždinskoj Vami kao prodavačica, a kada je ona propala onda na kiosku. Nakon toga otišla u mirovinu s punim radnim stažem, ali mirovina mi nije bila dovoljna za život. Doslovno mi je iznos mirovine uspio pokriti jedino režije pa sam, da imam za hranu, bila primorana pronaći posao. Tako sada još uvijek radim u jednom varaždinskom poduzeću kao čistačica - rekla nam je 71-godišnja umirovljenica ne želeći se javno predstavljati.

Budući da je početkom ove godine izmijenjen Zakon o mirovinskom osiguranju koji, osim zapošljavanja korisnika starosne mirovine, omogućuje zapošljavanje korisnika prijevremene starosne mirovine, u samo šest mjeseci podaci Hrvatskoga zavoda za mirovinskog osiguranje (HZMO) pokazuju dvostruko povećanje umirovljenika na tržištu rada. Tako krajem siječnja ove godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) evidentirao je 5.514 korisnika starosne i prijevremene starosne mirovine u RH koji rade kod pravnih ili fizičkih osoba do polovice punog radnog vremena dok je krajem lipnja ukupno u RH evidentirano dvostruko više, dakle 10.983 umirovljenika koji rade. Dakle, samo u pola godine na tržište se vratilo 5.469 umirovljenika. Ni Varaždinsku županiju taj trend porasta nije zaobišao. Naime, prema podacima HZMO-a u Varaždinskoj županiji evidentiran je krajem siječnja 171 korisnik starosne mirovine koji je zaposlen dok krajem lipnja HZMO bilježi 389 korisnika starosne i prijevremene starosne mirovine koji su zaposleni.

Predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), Siniša Miličić ističe da je porazno za državu i društvo što ne može osigurati minimalno pristojnu i sigurnu egzistenciju svojim najugroženijim skupinama, bili to mladi, stari, osobe ugroženog zdravlja, žene.

- Velika većina umirovljenika pošteno je radila i uplaćivanjem poreza i doprinosa punila mirovinske fondove i sad umjesto da uživaju u mirovini, zapravo žive u potpunoj nesigurnosti i jedva spajaju kraj s krajem - komentira Miličić.

Navodi i da Vlada želi ublažiti krizu tržišta rada i mirovinskog sustava pa je zato omogućila i korisnicima prijevremene starosne mirovine rad te su Vlada i poslodavci svjesni da u Hrvatskoj nedostaje radnika i da je mirovinski sustav neodrživ. Također smatra i da u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta te je to razlog zbog kojeg mladi i ljudi srednje dobi odlaze raditi van te zbog čega se mirovinski sustav nedovoljno puni.

                 Što još kažu sugovornici o ovoj temi, što kažu iz varaždinske Bolnice i Zavoda za mirovinsko čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...