Beroš: Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji nije vozač; osjeća se dobro kao i svi drugi oboljeli Foto: Krešimir Đurić

Beroš: Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji nije vozač; osjeća se dobro kao i svi drugi oboljeli

| 3.3.2020. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je danas u varaždinsku bolnicu kako bi provjerio situaciju nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

- Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa tako i ovog varaždinskog bolesnika, je potpuno dobro. On čak niti nema temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono što već danima govorimo, a to je da preko 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik te bolesti - istaknuo je Beroš.

- Došao sam u prvom redu dati podršku našim djelatnicima u Varaždinu koji su postupili točno sukladno uputama koje je Ministarstvo zdravstva, a kasnije i stožer zdravstvene zaštite izdao svim zdravstvenim ustanovama. U ovom trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u Hrvatskoj što smo ocijenili pozitivnim i mišljenja smo da te naše mjere i upute daju rezultate - rekao je ministar i dodao da je postupanje sa zaraženim bilo sukladno svim pravilima.

- Ovdje sam i da provjerim postupaju li točno prema uputama i to je tako. Ravnatelj se vrlo brzo prilagodio novoj situaciji, od ranije imaju spreman prostor i još su dodatno se prilagodili, a županijski stožer civilne zaštite me izvijestio da su sve daljnje aktivnosti u tijeku i pripremamo se za sve moguće scenarije iako se nadamo da će s dolaskom ljepšeg vremena ova infekcija jenjavati i nestati - rekao je Beroš i najavio da će posebnu pažnju posvetiti kritičnim skupinama stanovništva.

- S obzirom na kliničku sliku u svijetu i na to da je mortaliltet nešto veći kod osoba starije životne dobi, kod osoba koje su imunokompromitirane i koje boluju od nekih kroničnih i drugih bolesti, danas ćemo tijekom dana izaći s posebnim preporukama koje se odnose na taj dio populacije koji želimo posebno dodatno zaštiti - dodao je Beroš.

Na pitanje kad je zaražena osoba došla iz Italije, je li bila u izolaciji i jesu li locirani njegovi kontakti, ministar je napomenuo da je postupanje epidemiologa i lociranje kontakata od najveće važnosti za prevenciju širenja ove infekcije među pučanstvom.

- To je upravo u tijeku i na tome se radi i dosadašnje postupanje prema navedenom pozitivnom oboljelom smatram adekvatnim - istaknuo je ministar.

Što se tiče zaražene osobe, Beroš je rekao da je riječ o mlađoj muškoj osobi koja je po dolasku iz Italije dobila rješenje o zdravstvenom nadzoru i postupala je sukladno tom rješenju.

Demantirao je da se radi o vozaču kamiona, kako su govorile prve informacije.

- Nije riječ o vozaču kamiona. Vozač kamiona, kao i svi drugi koji su nam sumnjivi, su pod nadzorom, ali on nije osoba koja je pozitivna na testiranju na prisutnost koronavirusa - istaknuo je ministar.

Pojasnio je zašto bi s dolaskom lijepog vremena koronavirus mogao nestati.

- Prvenstveno mislim na činjenicu da su ljudi više vani, na svježem zraku, da više provjetravaju svoje prostore, kao i da je količina ultrazvučnog zračenja potpuno drugačija. To su priče koje su generalne za sve respiratorne epidemije. Pratimo situaciju i znamo da sve one zemlje koje sada imaju višu temperaturu imaju daleko lakšu klinički sliku i daleko manji broj oboljelih, što nam ukazuje da bi dolaskom ljepšeg vremena i na naša područja klinička slika mogla biti znatno lakša - rekao je Beroš.

Što se tiče mjera koja su na snazi i hoće li se mijenjati, rekao je:

- Moramo iz sata u sat pratiti epidemiološku situaciju, poglavito u Italiji i ako tamo dođe do daljnje progresije broja oboljelih, onda ćemo razmisliti o dodatnim mjerama. U ovom trenutku, uvođenje nekakvih mjera samo s naše, hrvatske strane, ne bi dalo očekivane rezultate, jer bi ti isti transporti dolazili drugim putem u Hrvatsku, bilo putem Austrije, Mađarske... prema tome, unilateralno rješavanje problema ne bi polučilo rezultate. Upravo zato sam od jutros u kontaktu s ministrima zdravstva zemalja u okruženju i svi imamo slično promišljanje koje ćemo definirati na zajedničkom sastanku u Bruxellesu u petak - dodao je ministar.

U Hrvatskoj je trenutno testirana 231 osoba, a taj se broj povećava. Testiranja provodi Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- I HZZO pokušava upogoniti jedan aparat za testiranje uzoraka. No, to u ovom trenutku i nije od prevelike važnosti, s obzirom na to da su kapaciteti u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i više nego adekvatni, a to je do 160 testiranja dnevno. Uz 231 nalaz koji je finiširan, još je desetak u najavi iz čitave Hrvatske, i sve će se to u ovom trenutku riješiti na adekvatan način - istaknuo je Beroš.

Budući da je trenutno u cijeloj Hrvatskoj 2.430 osoba u samoizolaciji, a u nekim medijima se spominjala i naknada za bolovanje od 2.300 kuna.

- Prema zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju definirana je visina novčanog iznosa koji se refundira, i ne iznosi 2.300 kuna. Ne mogu sada točno reći, no mislim da je riječ o proraračunskoj osnovici plus 28 psoto, što bi bilo gotovo dvostruko više od tih 2.300 kuna. No ne bih sada želio da govorimo o financijskim iznosima, jer je zdravlje nacije najvažnije. Ono nema ni ekonomsku ni bilokakvu alternativu - istaknuo je ministar zdravstva.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin napomenuo je da stožer redovito zasjeda, od pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

- Zadatak stožera na županijskoj razini je da preslika mjere i upute s nacionalne razine. Mi smo i morali predvidjeti da se ovaj slučaj može dogoditi i u Varaždinskoj županiji. Prije tjedan dana smo predvidjeli i povećanje kapaciteta što se i odradilo i uvjeren sam da službe u Varaždinskoj županiji odrađuju svoj posao maksimalno dobro - rekao je Vugrin, dodavši da ne postoji generalna zabrana javnih okupljanja, no ipak smo odgođeno jedno događanje.

- Odgodili smo koncert koji se trebao održati krajem tjedna, upravo jer je riječ o koncertu za umirovljenike, najrizičnijoj skupini, gdje bi na jednoj lokaciji bilo 600-tinjak umirovljenika pa smo se odlučili za odgodu - istaknuo je.

Na situaciju se osvrnuo i župan Radimir Čačić.

- Sve ono što smo govorili proteklih 15-dana se sada potvrdilo. Žao mi je da smo morali doći u situaciju da moramo potvrditi da smo spremni, a drago mi je da smo to potvrdili. U jednom trenutku imali smo tri potencijalna kandidata za testiranja, reagiralo se na vrlo organiziran i odgovoran način, primijenili su se predviđeni protokoli i mi smo predvidjeli mogućnost za do 20 osoba. Nakon toga sljedeća stepenica je preko 100 osoba, a zatim 300. Po potrebi će se kapaciteti osloboditi. Scenariji su maksimalno pripremljeni i prelaze i najcrnje scenarije. Ne očekujemo da ćemo ih morati primijeniti, ali ako je itko spreman, to je dokazala bolnice i njena epidemiološka služba, kao i stožer - reako je Čačić.

Vugrin je pritom napomenuo da je zaražena osoba od prvog dana, odnosno od prelaska granice s Italijom, bila pod nadzorom i u kontaktu s dežurnim epidemiologom, u kućnoj izolaciji.

- Epidemiolozi su u kontaktu sa svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, prati se trag kako bi se epidemija držala u okvirima u kojima se može nadzirati. Veliki je broj osoba pod nadzorom, epidemiolozi ih kontaktiraju i one se moraju redovito javljati - naglasio je Vugrin.

- Imamo potpunu kontrolu, nije slučajno da su oni testirani, oni su pod kontinuiranom kontrolom već od 24. veljače, dana prelaska granice. I svi koji komuniciraju s Italijom su ovdje evidentirani i pod kontrolom - dodao je Čačić.