Beroš: Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji nije vozač; osjeća se dobro kao i svi drugi oboljeli Foto: Krešimir Đurić

Beroš: Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji nije vozač; osjeća se dobro kao i svi drugi oboljeli

| 3.3.2020. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je danas u varaždinsku bolnicu kako bi provjerio situaciju nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

- Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa tako i ovog varaždinskog bolesnika, je potpuno dobro. On čak niti nema temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono što već danima govorimo, a to je da preko 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik te bolesti - istaknuo je Beroš.

- Došao sam u prvom redu dati podršku našim djelatnicima u Varaždinu koji su postupili točno sukladno uputama koje je Ministarstvo zdravstva, a kasnije i stožer zdravstvene zaštite izdao svim zdravstvenim ustanovama. U ovom trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u Hrvatskoj što smo ocijenili pozitivnim i mišljenja smo da te naše mjere i upute daju rezultate - rekao je ministar i dodao da je postupanje sa zaraženim bilo sukladno svim pravilima.

- Ovdje sam i da provjerim postupaju li točno prema uputama i to je tako. Ravnatelj se vrlo brzo prilagodio novoj situaciji, od ranije imaju spreman prostor i još su dodatno se prilagodili, a županijski stožer civilne zaštite me izvijestio da su sve daljnje aktivnosti u tijeku i pripremamo se za sve moguće scenarije iako se nadamo da će s dolaskom ljepšeg vremena ova infekcija jenjavati i nestati - rekao je Beroš i najavio da će posebnu pažnju posvetiti kritičnim skupinama stanovništva.

- S obzirom na kliničku sliku u svijetu i na to da je mortaliltet nešto veći kod osoba starije životne dobi, kod osoba koje su imunokompromitirane i koje boluju od nekih kroničnih i drugih bolesti, danas ćemo tijekom dana izaći s posebnim preporukama koje se odnose na taj dio populacije koji želimo posebno dodatno zaštiti - dodao je Beroš.

Na pitanje kad je zaražena osoba došla iz Italije, je li bila u izolaciji i jesu li locirani njegovi kontakti, ministar je napomenuo da je postupanje epidemiologa i lociranje kontakata od najveće važnosti za prevenciju širenja ove infekcije među pučanstvom.

- To je upravo u tijeku i na tome se radi i dosadašnje postupanje prema navedenom pozitivnom oboljelom smatram adekvatnim - istaknuo je ministar.

Što se tiče zaražene osobe, Beroš je rekao da je riječ o mlađoj muškoj osobi koja je po dolasku iz Italije dobila rješenje o zdravstvenom nadzoru i postupala je sukladno tom rješenju.

Demantirao je da se radi o vozaču kamiona, kako su govorile prve informacije.

- Nije riječ o vozaču kamiona. Vozač kamiona, kao i svi drugi koji su nam sumnjivi, su pod nadzorom, ali on nije osoba koja je pozitivna na testiranju na prisutnost koronavirusa - istaknuo je ministar.

Pojasnio je zašto bi s dolaskom lijepog vremena koronavirus mogao nestati.

- Prvenstveno mislim na činjenicu da su ljudi više vani, na svježem zraku, da više provjetravaju svoje prostore, kao i da je količina ultrazvučnog zračenja potpuno drugačija. To su priče koje su generalne za sve respiratorne epidemije. Pratimo situaciju i znamo da sve one zemlje koje sada imaju višu temperaturu imaju daleko lakšu klinički sliku i daleko manji broj oboljelih, što nam ukazuje da bi dolaskom ljepšeg vremena i na naša područja klinička slika mogla biti znatno lakša - rekao je Beroš.

Što se tiče mjera koja su na snazi i hoće li se mijenjati, rekao je:

- Moramo iz sata u sat pratiti epidemiološku situaciju, poglavito u Italiji i ako tamo dođe do daljnje progresije broja oboljelih, onda ćemo razmisliti o dodatnim mjerama. U ovom trenutku, uvođenje nekakvih mjera samo s naše, hrvatske strane, ne bi dalo očekivane rezultate, jer bi ti isti transporti dolazili drugim putem u Hrvatsku, bilo putem Austrije, Mađarske... prema tome, unilateralno rješavanje problema ne bi polučilo rezultate. Upravo zato sam od jutros u kontaktu s ministrima zdravstva zemalja u okruženju i svi imamo slično promišljanje koje ćemo definirati na zajedničkom sastanku u Bruxellesu u petak - dodao je ministar.

U Hrvatskoj je trenutno testirana 231 osoba, a taj se broj povećava. Testiranja provodi Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- I HZZO pokušava upogoniti jedan aparat za testiranje uzoraka. No, to u ovom trenutku i nije od prevelike važnosti, s obzirom na to da su kapaciteti u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i više nego adekvatni, a to je do 160 testiranja dnevno. Uz 231 nalaz koji je finiširan, još je desetak u najavi iz čitave Hrvatske, i sve će se to u ovom trenutku riješiti na adekvatan način - istaknuo je Beroš.

Budući da je trenutno u cijeloj Hrvatskoj 2.430 osoba u samoizolaciji, a u nekim medijima se spominjala i naknada za bolovanje od 2.300 kuna.

- Prema zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju definirana je visina novčanog iznosa koji se refundira, i ne iznosi 2.300 kuna. Ne mogu sada točno reći, no mislim da je riječ o proraračunskoj osnovici plus 28 psoto, što bi bilo gotovo dvostruko više od tih 2.300 kuna. No ne bih sada želio da govorimo o financijskim iznosima, jer je zdravlje nacije najvažnije. Ono nema ni ekonomsku ni bilokakvu alternativu - istaknuo je ministar zdravstva.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin napomenuo je da stožer redovito zasjeda, od pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

- Zadatak stožera na županijskoj razini je da preslika mjere i upute s nacionalne razine. Mi smo i morali predvidjeti da se ovaj slučaj može dogoditi i u Varaždinskoj županiji. Prije tjedan dana smo predvidjeli i povećanje kapaciteta što se i odradilo i uvjeren sam da službe u Varaždinskoj županiji odrađuju svoj posao maksimalno dobro - rekao je Vugrin, dodavši da ne postoji generalna zabrana javnih okupljanja, no ipak smo odgođeno jedno događanje.

- Odgodili smo koncert koji se trebao održati krajem tjedna, upravo jer je riječ o koncertu za umirovljenike, najrizičnijoj skupini, gdje bi na jednoj lokaciji bilo 600-tinjak umirovljenika pa smo se odlučili za odgodu - istaknuo je.

Na situaciju se osvrnuo i župan Radimir Čačić.

- Sve ono što smo govorili proteklih 15-dana se sada potvrdilo. Žao mi je da smo morali doći u situaciju da moramo potvrditi da smo spremni, a drago mi je da smo to potvrdili. U jednom trenutku imali smo tri potencijalna kandidata za testiranja, reagiralo se na vrlo organiziran i odgovoran način, primijenili su se predviđeni protokoli i mi smo predvidjeli mogućnost za do 20 osoba. Nakon toga sljedeća stepenica je preko 100 osoba, a zatim 300. Po potrebi će se kapaciteti osloboditi. Scenariji su maksimalno pripremljeni i prelaze i najcrnje scenarije. Ne očekujemo da ćemo ih morati primijeniti, ali ako je itko spreman, to je dokazala bolnice i njena epidemiološka služba, kao i stožer - reako je Čačić.

Vugrin je pritom napomenuo da je zaražena osoba od prvog dana, odnosno od prelaska granice s Italijom, bila pod nadzorom i u kontaktu s dežurnim epidemiologom, u kućnoj izolaciji.

- Epidemiolozi su u kontaktu sa svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, prati se trag kako bi se epidemija držala u okvirima u kojima se može nadzirati. Veliki je broj osoba pod nadzorom, epidemiolozi ih kontaktiraju i one se moraju redovito javljati - naglasio je Vugrin.

- Imamo potpunu kontrolu, nije slučajno da su oni testirani, oni su pod kontinuiranom kontrolom već od 24. veljače, dana prelaska granice. I svi koji komuniciraju s Italijom su ovdje evidentirani i pod kontrolom - dodao je Čačić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci