Bernard Kaić u Dnevniku HTV-a o protokolu oko cjepiva

Varaždinske vijesti/HRT | 13.2.2021. u 19:26h | Objavljeno u Aktualno

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o epidemiološkoj situaciji u zemlji te cjepivu.

- Nismo do sada imali protokol za postupanje s viškom cjepiva jer smatram da uopće nije potreban takav protokol. Što se ima propisivati da li da se cjepivo baci ili da se upotrijebi? Protokol će se napraviti jer ministar traži protokol. U njemu su neki elementi ako netko unaprijed otkaže da će doći, da se netko iz iste kategorije pozove, stavi se na listu. Ako se netko ne pojavi, pa se više nikoga ne može pozvati pa se pokuša naći nekog u blizini iz iste kategorije prioriteta, ako se ne uspije, onda iz sljedeće kategorije prioriteta. Korak po korak, dođe se do toga da će se nekoga na cesti uloviti da se ne baci cjepivo. Protokol neće riješiti probleme, rekao je.

Kaić je istaknuo kako Alemka Markotić nije napravila profesionalnu grešku jer je cijepila osobu koja ima visok rizik za komplikacije Covida.

- Osoba ima visoku dob, kronične bolesti, to nije prekoredno cijepljenje. To su ljudi koje prve treba zaštititi, naglasio je.