Batinić nakon rješenja Ustavnog suda: "Ustavni sud djeluje kao produžena ruka vladajućih" Foto: VV arhiva

Batinić nakon rješenja Ustavnog suda: "Ustavni sud djeluje kao produžena ruka vladajućih"

Varaždinske vijesti | 14.1.2023. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Ustavni sud RH na svojim je internetskim stranicama 13. siječnja objavio Rješenje kojim odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje su mu prošle godine uputili Grad Ivanec i još 20-ak gradova, općina, komunalnih poduzeća i udruga širom Hrvatske.

Podsjećamo, riječ je o problematici koja je u fokus javnosti došla početkom prošle godine, kada je Vlada RH – a na temelju Zakona o vodnim uslugama – donijela Uredbu o uslužnim područjima. Ta je Uredba izazvala eksploziju nezadovoljstva te pobunu i revolt diljem Hrvatske, a naročito u Ivancu.

- Naime, kad je o Ivancu riječ, tom Uredbom Vlada RH je Ivkom-vodama Ivanec ukinula njihovo uslužno područje na kome već više od pola stoljeća vrše distribuciju vode. Slijedom takve Uredbe, a temeljem odredbi Zakona o vodnim uslugama, Ivkom-vode trebaju se pripojiti varaždinskom Varkomu (čime se ivanečka tvrtka gasi), a Varkom postaje jedini distributer vode u cijeloj Varaždinskoj županiji - napominju iz Grada Ivanca.

- Također, temeljem istog Zakona, Ivkom-vode, tvrtka koja je u većinskom vlasništvu Grada Ivanca (58%), Varkomu mora prenijeti i svu svoju imovinu vrijednu više od 100 milijuna kuna i s osnivačkom kapitalom od 19,6 milijuna kuna. Ivanec time gubi svoje poduzeće s kompletnom imovinom: 450 km vodovoda, kaptaže na 6 izvorišta, 20 vodosprema, 24 prepumpne postaje, klorinatore, 27 km vodovoda, 435 revizionih okana, 418 slivnika, 4 preljevne komore itd. – sve to treba u Varkom - dodali su.

"Vlada potezom pera oduzima gradovima imovinu"

- Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić od samog početka ustao je u obranu ivanečkih interesa te tvrdio i upozoravao da je Zakon o vodnim uslugama (temeljem kojeg je Vlada donijela Uredbu) neustavan i diskriminirajući, jer omogućuje državi da JLS-ovima, pa tako i Gradu Ivancu, samovoljno oduzme njegovo vlasništvo. S obzirom na to da je vlasništvo nedodirljivo i da je Ustavom zajamčena kategorija, time se, isticao je Batinić, na najgrublji način zadire u samostalnost JLS-ova, koja im je zagarantirana i Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi - poručili su iz Grada.

Kako bi zaštitio svoju tvrtku i interese Grada i svih njegovih građana, Grad Ivanec je – jednako kao i ostalih navedenih 20-ak JLS-ova i udruga širom Hrvatske koje je zbog istih ili sličnih razloga na noge digla Vladina Uredba – putem odvjetničkog ureda podnio Ustavnom sudu dvije tužbe.

Prvom je zatražio pokretanje ocjene suglasnosti spornih članaka Zakona o vodnim uslugama, dok je drugom tražio ocjenu suglasnosti Vladine Uredbe s Ustavom i zakonom.

"Za zaštitu interesa Grada Ivanca"

Suočen s nezadovoljstvom JLS-ova diljem Hrvatske, Ustavni sud je u ožujku lani donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu.

- U međuvremenu, Grad Ivanec je, temeljem odluke i podrške svih vijećnika Gradskog vijeća Ivanec (a nakon što je Ministarstvo uprave i pravosuđa zabranilo referendum građana) pokrenuo potpisivanje peticije protiv pripajanja Ivkom-voda i ivanečkih vodovoda Varkomu, sve kako bi upoznao građane s onime što se sprema, a što ima pogubne posljedice na interese Grada i svih njegovih građana te senzibilizirao javnost na potrebu zaštite kolektivnog interesa - napominju iz Grada Ivanca, dodajući da je peticiju potpisalo gotovo 10.000 građana Ivanca i okolnih JLS-ova, od kojih i 2.500 građana Grada Lepoglave, čije su udruge izričito zahtijevale priključenje svojih lokalnih vodovoda na sustav Ivkom-voda.

"Politička odluka"

No, svojim rješenjem Ustavni sud sada je odbio tužbe svih gradova i općina, pa tako i tužbu Grada Ivanca, ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama - u skladu s Ustavom!

- Iako još čekamo rješenje Ustavnog suda o Uredbi Vlade - a ako je suditi po ovom rješenju za Zakon o vodnim uslugama - onda očekujem da će povoljno presuditi i za Uredbu ili možda uputiti na donošenje nove Uredbe – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

- I više je nego očito da je riječ o političkoj odluci. Smatram da se Ustavni sud time stavio u službu politike te da djeluje kao produžena ruka vladajućih – ocjenjuje Batinić.

"Umjesto pravde, omogućio samovolju države"

- Oduvijek sam vjerovao u pravnu državu i u pravednost sustava. Smatrao sam da bi Ustavni sud trebao biti zadnja brana od autokracije i samovolje te neovisno tijelo koje štiti Ustav i ustavna prava, kako građana, tako i lokalne samouprave. Nisam vjerovao da ću ikad morati ovo izreći, ali nakon ovoga i više je nego očito da se Ustavni sud potvrdio kao "aparat" u rukama vladajućih. Ovo moje mišljenje potvrđuju i izdvojena mišljenja dvaju ustavnih sudaca – ističe ivanečki gradonačelnik.

Izdvojena mišljenja dvoje ustavnih sudaca

Naime, ustavni suci Andrej Abramović i Goran Selanec odbili su podržati mišljenje većine ostalih ustavnih sudaca te su u vezi ove tematike priložili svoja izdvojena mišljenja.

Iz njihovih izdvojenih mišljenja u ivanečkoj gradskoj upravi izdvojili su najvažnije naglaske:

-"čl. 4. Ustava izričito propisuje da je državna vlast ograničena Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu"

-"ovako određenim izvlašćivanjem grubo se zadire u ustavni položaj samostalnosti JLS-ova"

-"središnja vlast je posrednim putem oduzela uložena materijalna proračunska sredstva JLS-ova"

-"središnja vlast je ograničila njihovu sposobnost da provode svoje politike za koje su demokratski legitimirane putem slobodnih i tajnih izbora"

-"središnja država odlučila je oslabiti ustavni položaj JLS-ova"

-"zakonodavac je dopustio izvršnoj vlasti središnje države da gotovo samovoljno onemogućava predstavničkim tijelima JLS-ova da svojim građanima osigura uslugu vodoopskrbe po njima prihvatljivim kriterijima odnosa kvalitete i troškova"

-"u upravljanju novoosnovanim vodnim poduzećima manji JLS-ovi bit će u podređenom upravljačkom položaju na veće i imućnije JLS-ove"

-"lokalne vlasti velikih gradova diktirat će cijenu vode svim stanovnicima konkretnog vodnog područja"

-"država može putem podzakonskih akata krojiti i prekrajati granice vodnih područja na način da osigura povlašten upravljački položaj onih JLS-ova koji su pod političkom kontrolom pripadnika istih političkih opcija"

-"tijekom rasprave zauzeto je stajalište da će se o pitanju prekomjernosti zadiranja središnje države u ovlasti JLS-ova Ustavni sud detaljnije baviti u predmetima povodom ocjene ustavnosti specifičnih odredbi Zakona koje se odnose na pitanje izvlaštenja bez naknade i predmetima povodom ocjene ustavnosti podzakonskih akata kojima se uređuju granice vodnih područja"

Dvoje ustavnih sudaca na kraju zaključuju sljedeće:

"Većina je od tog stajališta, po našoj ocjeni, olako odustala. Stoga u ovom predmetu izražavamo naše neslaganje. Smatramo da je trebalo pokrenuti postupak ocjene ustavnosti i ukinuti odredbe Zakona koje dopuštaju izvlašćenje bez primjerene naknade, kojom bi se zaštitio položaj JLS-ova u okviru novoosnovanih vodnih poduzeća" - zaključuju suci Abramović i Selanec.