Balirani komunalni otpad će ići na obradu u C.I.O.S. MBO u Brezju

| 18.9.2021. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Napravit ćemo eksperiment – dio bala provući ćemo kroz MBO, najavio je varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj gostujući na VTV-u povodom 100 dana nove vlasti u Varaždinu.

Kako je pojasnio, gotovo odmah nakon preuzimanja vlasti, intenzivno se počelo razgovarati i pregovarati s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, C.I.O.S.-om i stručnjacima o tome kako riješiti najveći gradski komunalni izazov – više od 90 tisuća tona komunalnog otpada omotanog u plastične folije, koji u Brezju leži više od šest tisuća dana.

-Želimo da svi vide što ćemo dobiti nakon što bale prođu mehaničko-biološku obradu, hoće li to biti 30, 60 ili koliko već RDF-a, odnosno ima li to smisla, pojasnio je Bosilj razlog slanja dijela starog otpada u susjedno postrojenje, dodajući kako osobno vjeruje da to ima smisla.

Ako i probna obrada dokaže da ona ima smisla, Bosilj je rekao da su otvorene mnoge opcije, no nije ulazio u detalje.  

Jedna od opcija mogla bi biti kupnja MBO postrojenja od C.I.O.S.-a, iako za to nema službene potvrde ni od vlasnika, ni iz Grada. Međutim, da promjena vlasnika postrojenja u Brezju nije nemoguća opcija, govore raniji interes za kupnju od Javne ustanove Piškornica, kao i nekih stranih investitora, iako na kraju ipak nije došlo do preuzimanja jer je jedna od ključnih prepreka vjerojatno cijena, koja se kreće oko 20 milijuna eura.

Možda se to čini previše, no toliki iznos navodili su i u bivšem T7 VIS-u, kada su govorili o troškovima koje su imali kod izgradnje MBO postrojenja, koje je sada vodi C.I.O.S.  Imaju li prvotni vlasnici MBO-a još kakav udjel u njemu, odnosno udio u slučaju obrade bale, nije baš jasno, budući da su na to svojedobno upućivali neki dokumenti, ali kako je prošlo dosta godina o njihovog nastanka, pitanje je vrijede li još ili ne.

Isto tako javnosti i dalje nije poznato hoće li i što u vezi varaždinskih bala sufinancirati Fond.  Zna se tek da odbija dati novac za obradu temeljem Ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otada iz 2008., iako će Trgovački sud u ponovljenom postupku uskoro vjerojatno potvrditi njegovu valjanost s obzirom na ishod kaznenog postupka na Vrhovnom sudu RH. A potonje bi moglo otvoriti i pitanje naknade štete jer je nedvojbeno da je i višegodišnji kazneni postupak, koji se na kraju pokazao gotovo u potpunosti bespredmetnim i nepotrebnim, utjecao na to što MBO postrojenje nije (ranije) zaživjelo, odnosno što je prodano, a prije toga je VIS bio prisiljen prodati značajan udio u ACI-ju kako bi mogao vratiti kredit uzet za izgradnju MBO-a... Očigledno, kao što se više puta ukazivalo, varaždinske bale više pravni, nego tehnički problem, iako Varaždin jedini u Hrvatskoj, umjesto odlaganja na propisani način, mora naći nego drugo rješenje za svoj stari otpad...