"Bablje ljeto" vjerojatno će se zadržati do kraja sljedećeg tjedna

Varaždinske vijesti/HRT | 7.10.2023. u 09:21h | Objavljeno u Aktualno

"Bablje ljeto" s prevladavajuće suhim, sunčanim i iznadprosječno toplim vremenom vjerojatno će se zadržati ne samo ovog vikenda, nego i do kraja sljedećeg tjedna, uz kratak prekid potkraj nedjelje i u ponedjeljak, a dugotrajnije oblačnije i promjenjivije razdoblje, s češćom kišom, vjerojatno ćemo imati u drugom dijelu listopada, objavio je portal HRT-a.

Subota u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčana, ujutro uz kratkotrajnu maglu. Vjetar slab, popodne do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Nakon svježeg jutra, uz temperaturu od 8 do 10 °C, danju će biti toplo, od 23 do 25 °C.

Tijekom također svježeg jutra magle će biti i u središnjoj Hrvatskoj, osobito na Banovini i Kordunu. No subota će proteći uz sunčano vrijeme i samo poneki oblak. Popodne ugodno toplo, uz temperaturu od 23 do 25 °C.

Jutarnje magle bit će i po kotlinama gorske Hrvatske, ali ne i na sjevernom Jadranu, gdje će puhati slaba do umjerena bura.

Popodne će vjetar okrenuti na umjeren sjeverozapadni. Prevladavat će sunčano pa će dnevna temperatura zraka porasti na 21 do 24 °C u gorju, na moru od 24 do 27 °C.

Ujutro i u Dalmaciji slaba do umjerena bura, a popodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, u unutrašnjosti oko 11 °C. No uz obilje sunca zrak će se tijekom dana ugrijati i bit će od 25 do 28 °C.

I na jugu Hrvatske će početak vikenda biti u znaku sunčana vremena i ugodne dnevne topline, uz temperaturu od 25 do 27 °C. Ujutro će puhatai slaba do umjerena bura, a popodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju i utorak na kopnu djelomice sunčano, može pasti malo kiše. Temperatura zraka bit će poprilično visoka, osobito u nedjelju, kada će zajužiti. No potkraj dana i u noći na ponedjeljak uz umjeren i jak sjeverni vjetar naglo će zahladnjeti pa će početkom sljedećeg tjedna temperatura biti primjerenija dobu godine.

I na Jadranu će idućih dana prevladavati sunčano, u nedjelju i utorak na sjeveru prolazno s umjerenom naoblakom. Većinom će puhati umjeren maestral, a u ponedjeljak tijekom noći i jutra umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.