AZTN Kauflandu kazna od 1,1 mil. kuna zbog nepoštene trgovačke prakse prema Vindiji Foto: VV arhiva

AZTN Kauflandu kazna od 1,1 mil. kuna zbog nepoštene trgovačke prakse prema Vindiji

Varaždinske vijesti | 12.3.2022. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kaufland Hrvatska iskoristio je značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u vezi sadržaja i načina provedbe ugovornog odnosa s dobavljačem, Prehrambenom industrijom Vindija.

Utvrdila je to Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a nakon upravnog suda, potvrdio je i Visoki upravni sud Republike Hrvatske, koji je odbio žalbu trgovačkog lanca.

AZTN je još 2019. s 1,1 milijun kuna kaznio Kaufland Hrvatska zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Konkretno, AZTN je utvrdio kako ugovor koji je Kaufland sklopio s dobavljačem ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno njegov trajanje, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

I ne samo to. Uvidom u ugovor, koji je dobavljač sklopio s Kauflandom, AZTN je utvrdio da je Kaufland s tim dobavljačem ugovorio rabat za isporuku na centralno skladište, unatoč odredbi ZNTP-a koja uređuje da na mjestu isporuke svi rizici i odgovornosti za poljoprivredni ili prehrambeni proizvod prelaze na trgovca i činjenici da Kaufland ima samo jedno mjesto isporuke – centralno skladište te da troškove prijevoza do ugovorenog mjesta isporuke snosi dobavljač.

Na taj način je Kaufland u stvari ugovorio naplatu naknade za dostavu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, ugovorio naplatu naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, kao i ugovorio naplatu naknade za usluge koje nisu pružene dobavljaču, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Naime, svoje troškove koje Kaufland treba snositi nakon isporuke proizvoda na centralno skladište, primjerice, prijevoza do pojedinih prodajnih mjesta Kauflanda i postupanja s proizvodima nakon isporuke, prebačeni su na dobavljača.