Avar apelirao na strogo pridržavanje propisane samoizolacije upozorivši na visoke kazne

MGA/VV | 16.3.2020. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici jutros je održana konferencija na kojoj je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok sa svojim zamjenicima govorio o mjerama koje se poduzimaju u cilju sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

Uz zahvalu medicinskim i svim drugim radnicima javnih službi koji rade i izlažu se opasnostima zareze, gradonačelnik je apelirao da se građani strogo pridržavaju mjera samoizolacije, a naveo je i podatak da su sami građani dojavljivali o slučajevima nepridržavanja tih mjera. Također je uputio preporuku roditeljima kako na dječjim igralištima ne bi došlo do okupljanja, a time i do kontakta previše djece.

Također je uputio molbu i preporuku da rade oni ugostiteljski objekti s terasama na kojima je moguće osigurati siguran razmak između gostiju te potrebne mjere dezinfekcije. Grad je spreman takve ugostitelje osloboditi plaćanja mjesečne najamnine za korištenje javne površine.

Za djecu čiji roditelji moraju raditi i ne mogu ostati kod kuće bit će otvoren samo Dječji vrtić Dravska u kojem je danas bilo četrdesetak djece, a provođene su stroge mjere higijene.

Gradonačelnik Čehok dodao je da Grad Varaždin neće ništa dodatno do daljnjega poduzimati osim ako županijski ili nacionalni stožeri ne poduzmu neke drugačije mjere ili dođe do višeg stupnja.

Grad Varaždin očekuje naputak države o poreznim davanjima, a gradonačelnik je već izrazio spremnost da se odgodi plaćanje komunalne naknade. Najavio je prijedlog prema Gradskom vijeću da će se rokovi plaćanja svih računa prema Gradu Varaždinu pomaknuti za mjesec dana, a po potrebi će se produžiti za još mjesec dana bez kamata.

Zahvalio je svim građanima Varaždina koji se drže preporuka i pravila za sprječavanje širenja zaraze.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite Zlatan Avar apelirao je na osobe koje su dobile rješenja o samoizolaciji da se strogo pridržavaju istih. Naglasio je da se počelo s represivnim mjerama prema neodgovornim pojedincima, a kazne nisu male.

Ponovio je da su neke gradske institucije zatvorene, poput gradske knjižnice, bazena i sajma rabljene robe. Uvedene su i mjere ponašanja gradskih službenika od kojih će neki raditi od kuće. Pozvao je građane da slijedeća dva tjedna s gradskom upravom komuniciraju putem interneta ili telefona, dokumente šalju poštom, a organizirat će se da istovremeno u gradskim uredima ne boravi više od jednog građana. Istaknuo je dobru suradnju sa županijskim i državnim stožerom.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica govorila je o samoorganiziranju građana za pomoć starijim osobama, dostavu lijekova i hrane. Upućen je apel da se građani s takvim potrebama jave isključivo Crvenom križu koji će organizira pomoć starijim građanima.

Telefonski brojevi na koji se građani mogu javiti su 214-496 ili 099/448-46-65 (radnim danom od 8 do 14 sati). Također su objavljen i brojevi za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni, a za Varaždinsku županiju ona je dostupna na broj: 091 564 6361 i 091 935 2424 (svakodnevno od 9 do 21 sat). Crveni križ je dobro organiziran, imaju dnevne akcije pomoći, a građane molimo da ne rade samoinicijativno – zaključeno je na današnjoj konferenciji za novinare.