Asistenti su uvijek imali veći koeficijent od učitelja, a imaju manju prosječno plaću

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Plaću službenika i namještenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta te osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža. Na plaću mogu doći i dodaci: prekovremeni rad, dodatak za rad u smjenama, dodaci za rad u posebnim uvjetima rada i drugi.

Sustav koeficijenata uvela je Vlada Ivice Račana 2001. I tako izmijenila u potpunosti sustav plaća u javnim službama koji se prije temeljio na platnim razredima. Učitelji, srednjoškolski profesori i tajnici te voditelji računovodstva dobili su koeficijent 1,25, koliko i mlađi asistenti, dok su asistenti imali 1,4, a viši asistenti 1,45. Već iste godine voditeljima računovodstva koeficijent se povećava na 1,27.

- Pitam se čija je mama, sestra, žena ili prijateljica tada radila kao računovotkinja - rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Već 2002. povećani su koeficijenti asistentima na 1,45, a višim asistentima na 1,65. Iduće godine plaće su se povećale i učiteljima i profesorima. Takozvanom Uredbom 3-5-7-9 za svakih deset godina staža koeficijent povećavao pa je iznosio 1,2; 1,29; 1,31; 1,34 i 1,36. No, kao što se vidi, koeficijenti učitelje i asistenata nisu bili isti ni nakon tog povećanja, a tako je bilo i 2007. godine kada je ukinuto radno mjesto mlađi asistent.

Uredbom 3-5-7-9  ukida se 2013 pa koeficijenti padaju, i to asistentima i višim asistentima na 1,406, odnosno 1,6, a učiteljima i nastavnicima na 1,28, koji je 2014. povećan na 1,325 i tako je i danas. Dakle, iako u sindikatu tvrde suprotno, nikad u nas koeficijent učitelja i asistenta nije bio isti, već je potonji veći. Iako se čini logičnim da učitelji, primjerice, razredne nastave imaju manji koeficijent u odnosu na sveučilišne asistente, ipak bi to trebalo za konačnu ocjenu pomnija raščlamba, budući da asistent ima obvezu održati svega pet sati nastave tjedno, dok mu je glavna obveza znanstveno-istraživački rad s obzirom da u roku od šest godina treba doktorirati ili ostaje bez posla. 

Međutim, usprkos tome što asistenti imaju veći koeficijent, njihova prosječna plaća iznosi 6.500 kuna, dok se učitelja i nastavnika s VSS  zbog radnog staža kreće iznad 7.000 kuna, i to bez prijevoza, pokazuju  podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Trebaju li od iduće godine svi asistenti i učitelji imati iste koeficijente i zašto, odnosno jesu li oni predložili da se korekcije plaća u školama riješe kroz koeficijente, kao što tvrde sindikati, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Još 9. studenoga prošle godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je na mišljenje nadležnim tijelima Prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Prijedlog Uredbe sadržavao je izmjene koeficijenata za pojedine strukovne učitelje, kao i za tajnike školskih ustanova i voditelje računovodstva. Ujedno, ista Uredba dopunjena je koeficijentima za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama, koje izvode programe za djecu s teškoćama te za dva radna mjesta vezano uz sveučilišne odjele za stručne studije, odgovrili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, napominjući da "navedeno nije upućeno Vladi RH jer smo dobili negativno mišljenje Ministarstva uprave".

Nadalje, kako ukazuju, 13. ožujka ove godine upućena su na mišljenje nadležnim tijelima dva Prijedloga Uredbe, od kojih je jedan Prijedlog Uredbe sadržavao sve koeficijente, kao i ona od 9. studenoga 2018. godine, osim koeficijenata tajnika školskih ustanova i voditelja računovodstva, a drugi je sadržavao samo izmjene koeficijenata tajnika i računovođa.

-Na Prijedlog Uredbe vezan uz koeficijente tajnika i računovođa dobili smo negativna mišljenja Ministarstva uprave i Ministarstva financija te ista nije upućena dalje u proceduru Vladi RH, objašnjavaju u Ministarstvu te ukazuju da je prvi prijedlog, koji se odnosio na odgojno obrazovne djelatnike, upućen je Vladi 3. lipnja 2019. godine te ga je Vlada RH donijela na sjednici održanoj 13. lipnja 2019, a objavljen je u Narodnim novinama, broj: 79/19.

S tim u vezi u Ministarstvu napominju da je inicijativa za donošenje navedene Uredbe, odnosno izmjene koeficijenta za učitelje, nastavnike i stručne suradnike koji rade u školama u kojima se odgojno obrazovni rad izvodi samo za učenike s teškoćama u razvoju potaknuta razlikom u koeficijentima radnika u sustavu odgoja i obrazovanja i u sustavu socijalne skrbi te da su prijedlozi sindikata iz sustava obrazovanja vezano uz povećanje koeficijenata svim djelatnicima školskih ustanova dostavljeni ovom ministarstvu nakon upućivanja predmetne Uredbe u proceduru donošenja.

Podatke o predloženim korekcijama plaća nismo dobili, pa tako ni stav o koeficijentima učitelja i asistenata.

Označeno u