Arhitekti: Rekonstrukcija Vame i vodotornja "da", ali poštujući određena pravila.

M.P. | 17.11.2017. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Vedran Kogl, dipl. ing. arh., direktor tvrtke Kogl & Plavec, smatra da je životna neminovnost intervenirati u povijesnim jezgrama ili već definiranim urbanim tkivima, bilo iz razloga što stvari imaju vijek trajanja, bilo zbog ultimatuma načina suvremenog življenja, bilo da se to nešto povijesno (što nije uvijek i kvalitetno) poboljša.

- Filozofski gledano, ako uz staro postaviš novo i stvoriš kontrast koji može imati pozitivan efekt naglašavanja tog starog, lijepog, što želimo pokazati. “Suprotnosti se naglašavaju” (Robert Venturi) - ističe Kogl po čijem mišljenju Vodotoranj malo strši u veduti.

- Ima dobrih rupa u samoj jezgri koje bi se dale popuniti na moderan način, a ima pokoja koja je u posljednjih 15 godina vrlo neuko popunjena. Najbitnija je kvaliteta arhitekture. Ako je ona stvorena na bazi znanja i senzibiliteta za okolinu, može biti bilo gdje - kaže Kogl, dok Emilija Vlahek, dipl.ing.arh ističe da je arhitektura odraz vremena u kojem živimo te svakako trebamo graditi suvremene zgrade i u povijesnoj jezgri, no pritom poštujući određena pravila.

- Trebamo prihvatiti činjenicu da su vodotoranj i Vama tu, sa svim svojim kvalitetama i manama. Rekonstrukciji tih građevina treba pristupiti na način da se otklone nedostaci i iskoriste prednosti u najvećoj mogućoj mjeri. Zašto ne bismo iskoristili toliko osporavanu visinu vodotornja i uz nužnu energetsku obnovu, pretvorili ga u vidikovac?

Takav prijedlog je iznjedrila ovogodišnja radionica Akupunkutura grada u sklopu koje su Anamarija Belošić i Domagoj Kolonić predlo- žili ugradnju panoramskog dizala s vidikovcem na zgradu vodotornja - kaže. Što se tiče Vame, smatra da je njeno betonsko pročelje idealno platno, neutralna pozadina za razna monumentalna događanja koja bi se mogla odvijati na Kapucinskom trgu, kao što je bio npr. nastup skupine Transe Express u sklopu Špancirfesta 2016.

- Rekonstrukcija i revitalizacija vodotornja i Vame, kao i druge intervencije u javnom gradskom prostoru su složena pitanja koja se rješavaju dijalogom između uprave, privatnih investitora, struke, javnih institucija i građana, a nikako autokratskim dono- šenjem odluka i nametanjem rješenja koja će nepovratno uništiti prostor - smatra Vlahek. Kao primjer uspješne intervencije u varaždinskoj povijesnoj jezgri izdvaja Park Boutique Hotel.

- Ne trebamo ići daleko na zapad da bismo naučili kako se suvremeno gradi u povijesnom kontekstu - Maribor, Ljubljana, Graz ili Beč puni su primjera na kojima možemo učiti - dodaje.

Označeno u