APEL IZ BOLNICE Zbog korone zalihe krvi pri kraju, najtraženije A+, 0+, A- i 0- krvne grupe Foto: OB Varaždin

APEL IZ BOLNICE Zbog korone zalihe krvi pri kraju, najtraženije A+, 0+, A- i 0- krvne grupe

VV | 3.2.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin u srijedu je zbog nedostatka zaliha krvi uputila poziv darivateljima krvi.

– Situacija je ozbiljna. Po pitanju zaliha krvi, ovog trenutka su kritične krvne grupe A pozitivna, 0 pozitivna, A negativna i 0 negativna, nešto smanjene su i zalihe B negativne krvi, a donekle smo snabdjeveni s B i AB. Danas se na poziv odazvao veći broj darivatelja i nadam se da će se u odazvati i u narednim danima te da ćemo uspjeti popuniti zalihe krvi koje nam, nažalost, nedostaju zbog ove situacije u kojoj smo se našli, epidemije koronavirusa – naglašava dr. Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu OB Varaždin.

jaklin.JPG

Dodaje kako su prošloga tjedna otpale dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u školama zbog prelaska na online model nastave, a to je rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi.

- Hvala svima koji su se dosad odazvali - kaže dr. Jaklin te poziva sve koji su u mogućnosti da dođu darivati krv kako bi pomogli onima kojima je to prikopotrebno.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu OB Varaždin kaže kako svi koji su nedavno preboljeli Covid-19 krv mogu darivati 15 dana od zadnjih simptoma.

- Jednako tako, zdravi darivatelji moraju proći trijažu, a Covid potvrda nije nužna. Uz to, ukoliko je darivatelj primio cjepivo nužno je da prije samog darivanja prođe 48 sati od cijepljenja - kaže dr. Jaklin.

obv_poziv_darivateljima_krvi_2.JPG

Dobrovoljni darivatelji krv mogu dati na Odjelu za transfuzijsku medicinu OB Varaždin svakim radnim danom.

Srijedom i četvrtkom to je od 7.30 do 13 sati, a ostale dane od 7.30 do 10 sati. Zbog smanjenih zaliha u petak će se raditi produženo, do 13 sati.