Antolić Vupora u Saboru: Interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu!

Varaždinske vijesti | 2.7.2024. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno

Govoreći o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o privremenom uzdržavanju, saborska zastupnica SDP–a Barbara Antolić Vupora danas je u Hrvatskom saboru pohvalila novine koji ovaj zakon donosi i ukazala na potencijalne teškoće u njegovu provođenju.

- Ako uzdržavatelj ne može platiti za uzdržavanje djeteta i nema mu se što ovršiti, zakonodavac predlaže rad za javno dobro. Tu se javlja problem kojeg ističu općine i gradovi, kako se za većinu komunalnih radova traži potvrda o osposobljenosti za rad na siguran način, za rukovanje kosilicu, što nalažu propisi, a velika većina pojedinaca takve potvrde nema. Zato ih gradovi ne mogu primiti, a problem su i obeštećenja nakon mogućih ozljeda na radu - kazala je Antolić Vupora.

Napominjući da interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu, Antolić Vupora je predložila da se osim ovrhe nad primanjima, omogući i ovrha nad imovinom i pokretninama neplatiša.

- Uskrata održavanja obično proizlazi iz loših obiteljskih odnosa, a ne lošeg materijalnog stanja pa na kraju ispaštaju djeca. Isto tako, Agencija za osiguranje radničkih tražbina nema mogućnost pristupati podacima državnih institucija poput MUP-a i Porezne uprave pa je upitno može li Agencija na adekvatan i pravovremen način ispuniti ovim zakonom povjerene zadatke - rekla je predsjednica SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.