Antolić Vupora u Hrvatskom saboru predložila „inflatorni” dodatak za umirovljenike

| 19.5.2022. u 08:08h | Objavljeno u Aktualno

Na raspravi u Hrvatskom saboru o rebalansu proračunu SDP-ova zastupnica Barbara Antolić Vupora upozorila je na izazove s kojima se susreću umirovljenici zbog inflacije te uime stranke iznijela prijedloge za rješavanje tog problema.

- Ako znamo da je inflacija u ovoj godini već sada službeno porasla na 7.3% s projekcijom na 7,8% do kraja godine, usklađivanje mirovina po važećoj formuli u prvom polugodištu iznosi svega 2,24% što je manje i od proklamiranog rasta plaća u javnom sektoru, od 4%, a što ponovno potvrđuje da su umirovljenici najveći gubitnici i ove recentne krize, s rapidnim padom njihovog životnog standarda - naglašava Antolić Vupora dodavši kako bi maksimalno kumulativno usklađenje u drugom polugodištu moglo biti oko 5% što je i dalje značajno manje od očekivane inflacije. 

Shodno tome, Antolić Vupora ističe kako postojeća formula za usklađivanja mirovina dugoročno nije održiva i treba je mijenjati štiteći pritom standard umirovljenika osobito kada je u pitanju odnos prosječne mirovine i prosječne plaće.

- Od 2016. godine do danas sva usklađenja iznosila su oko 18%, a odnos prosječne mirovine i prosječne plaće smanjio se sa 40% na 37%. Da je primijenjen naš model uzimanja 100% povoljnijeg faktora od inflacije i rasta plaća, do danas bi mirovine bile uvećane čak 34% i značajno bi bolje pratile rast plaća - opominje Antolić Vupora predlažući mimo usklađenja u drugoj polovici godine dodjelu još jednog „inflatornog” dodatka po sličnom modelu kakav je bio „energetski“ u prvom polugodištu.

- Nije prošlo sedam debelih krava, nije prošlo sedam dobrih godina već su počele dolaziti i mršave - slikovito je opisala referirajući se na ogromne posljedice energetske i covid krize te inflacije čiji će teret najviše osjetiti umirovljenici kao jedna od najugroženijih skupina čija će kakvoća života na jesen, ukoliko se prijedlog ne prihvati, biti itekako ugrožena.