Antolić Vupora: Svi imaju pravo na zdravstveno kvalitetnu pitku vodu Foto: SDP Varaždinske županije

Antolić Vupora: Svi imaju pravo na zdravstveno kvalitetnu pitku vodu

Varaždinske vijesti | 6.2.2019. u 09:39h | Objavljeno u Aktualno

- Bez obzira u kojem dijelu Varaždinske županije ili Hrvatske žive, svi građani RH imaju pravo na jednaku kvalitetu i što povoljniju cijenu pitke vode na što se u 21. stoljeću ne bi trebalo gledati kao na civilizacijski doseg već nešto samo po sebi razumljivo, posebice jer je Hrvatska već dulji niz godina članica Europske unije - stav je to SDP-a Varaždinske županije čiji su vijećnici aktualizirali tu temu na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije.

- Prema direktivi Europske unije Republika Hrvatska je do 31.12.2018. bila dužna osigurati, u svim sustavima koji opskrbljuju više od 50 stanovnika ili se u prosjeku isporučuje količina više od 10 m3 na dan, kvalitetnu vodu u pogledu mikrobioloških pokazatelja, a u sljedeće tri godine i kemijskog sastava vode - pojasnila je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ističući da je to jedna od direktiva Europske unije koja se odnosi na vodno komunalni sustav.

- Nadalje, do 2023. godine trebaju biti izgrađeni svi veći sustavi za prikupljane i pročiščavanje sanitarnih otpadnih voda, što uključuje izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U našoj županiji to su sustavi (aglomeracije) Varaždin (uključivo Cestica i Greda), Varaždinske Toplice, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec, Lepoglava i Veliki Bukovec. Govori se o diktiranom razvoju koji smo kao država preuzeli kako bi građanima osigurali dostupnost kvalitetne i zdrave vode. U nekim državama to je i ustavna kategorija, a SDP se pri tome zalaže i traži da se građanima osigura voda koja će biti dostupna i zdrava. Bez obzira u kojem dijelu županije žive naši sumještani, svi imaju pravo na zdravstveno kvalitetnu pitku vodu - poručuje predsjednica županijskog SDP-a.

Dodala je kako Republika Hrvatska ima obvezu izvještavati Europsku komisiju o ispunjenju vodno-komunalnih uvjeta odnosno direktiva i ovisno o rezultatima ispunjenja ili neispunjenja podložna je financijskim kaznama koje mogu doći u vidu umanjenih novih raspoloživih sredstava iz EU fondova.

Antolić Vupora ujedno je podsjetila na najavljene izmjene koje se odnose na vodno-komunalni sustav odnosno na najavljeno pripajanje manjih vodovoda onim većim. Naime, trenutno je u javnom savjetovanju paket zakona iz područja vodnoga gospodarstva. Veće promjene očekuju se kod lokalnih vodovoda i sustava odvodnje gdje bi se broj lokalnih tvrtki koje se time bave trebao smanjiti sa otprilike 180 na 40-ak tvrtki.

- Bez obzira na koji način će se postići dogovor između malih i centralnih sustava, to mora biti dogovorno, a ne pogodovanje bilo kojoj skupni. Voda mora biti zaštićena od dnevne politike - poručila je na kraju Antolić Vupora. Nada se da će takav primjer biti i u Varaždinskoj županiji i da će najavljene promjene biti lišene dnevne politike i prije svega u interesu građana.