Antolić Vupora: Potrebno je uložiti maksimalan napor kako bi se maloljetnici zaštitili od ovisnosti o igrama na sreću!

vv | 26.9.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru raspravljalo se o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. U raspravu se konstruktivno uključila saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, koja je posebno stavila naglasak na problem ovisnosti kod maloljetnika.

- Poznato je kako je ovisnost o igrama na sreću najteži oblik ovisnosti i teško ga je izliječiti. Posebno je zabrinjavajuće kada se ovaj oblik ovisnosti pojavi kod maloljetnika. Ukoliko želimo biti društveno odgovorni potrebno je zakonski maksimalno ograničiti maloljetnicima pristup navedenim igrama i preventivnim programima educirati djecu o lošim aspektima ovisnosti. Jednako tako je potrebno pružiti podršku osobama koje se samoinicijativno odluče liječiti od ovisnosti i to na način da se financijski pomogne u radu klubovima liječenih ovisnika od igara na sreću - rekla je Antolić Vupora.
 
Dodala je da je predloženi zakon "dobrodošao u ovo neuređeno područje, ali postoje i određeni nedostaci".
 
- Kladomati u kafićima i društvene mreže posve su izuzeti iz zlouporaba i štetnog utjecaja na ljude, a posebno na maloljetnike. Naposljetku, čak i prihod od igara na sreću država nepravedno i netransparentno raspoređuje. Za preventivu, npr. educiranje učenika u školama, nije ostalo ništa. Da bi se cjelokupno pristupilo rješavanju navedenog problema potrebno je na razini Europske unije donijeti direktivu koja bi regulirala oglašavanje priređivača igara na sreću - naglasila je Antolić Vupora.