Antolić Vupora: Lokalni referendum izvrsno je područje za uvođenje digitalne transformacije Foto: SDP Varaždin

Antolić Vupora: Lokalni referendum izvrsno je područje za uvođenje digitalne transformacije

Varaždinske vijesti | 30.9.2021. u 20:08h | Objavljeno u Aktualno

SDP-ova saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora u četvrtak je u Hrvatskome saboru sudjelovala u raspravi o dugoočekivanom prijedlogu Zakona o referendumu, ocijenivši ga dobrodošlim.

Istaknula je da su hrvatski građani dosad izravno odlučivali o samo o tri pitanja - samostalnosti, ulasku u Europsku uniju i definiciji braka.

- Novim Zakonom procedura se liberalizira zbog produljenja prikupljanja potpisa, a jedinice lokalne samouprave moraju osigurati mjesta za prikupljanje potpisa referendumskim inicijativama, no problem bi mogao biti u tome tko je na vlasti i na koji način će olakšati ili otežati prikupljanje potpisa - kazala je Antolić Vupora.

- Ne bi bilo dobro da se pojave itko koji će o tome odlučivati na svoj način. Liberalizaciju treba pozdraviti, no i pojačati kontrolu u nekim segmentima što u ovom trenutku nije dovoljno urediti samo zakonski, nego i ustavno i to posebno što se tiče tema oko kojih se može raspisati referendum jer to do sada nije bilo definirano – istaknula je saborska zastupnica podsjetivši da je SDP to predlagao još 2014. godine.

Dodala je da prikupljanje potpisa za referendum treba omogućiti i putem sustava e-Građani s najvišim stupnjem vjerodajnica, što bi onemogućilo manipulacije, ali i smanjilo troškove referenduma. Poseban naglasak SDP-ova je saborska zastupnica stavila na potrebu uvođenja elektronskog glasovanja na lokalnim referendumima.

- Smatram da je lokalni referendum izvrsno područje za uvođenje digitalne transformacije. Moj je prijedlog i apel da se i IT industrije uključe pa da se sigurnost glasovanja i drugih sustava poveća. Na tome treba raditi i ubuduće u interesu sviju nas, a tako piše i u programu hrvatske vlade – zaključila je Antolić Vupora.