80% poduzetnika očekuje pad prihoda u odnosu na 2019. godinu

VV/MH | 31.7.2020. u 18:19h | Objavljeno u Aktualno

U anketi koju je HUP proveo među svojim članicama u lipnju ove godine s osnovnim ciljem utvrđivanja potencijalnih prijetnji poslovanju u ovoj godini, ali i prijedlozima mjera prema novoj Vladi RH, kao ključni reformski zahtjevi pokazali su se oni na koje HUP već godinama upozorava.

Od ukupnog broja tvrtki koje su ispunile anketu, njih više od 70% na prvo je mjesto kao najveću pomoć u poslovanju u narednih godinu dana stavilo upravo smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, dok je njih 36% transparentnost, digitalizaciju, učinkovitu i manju državnu i javnu upravu s jasnijom administracijom izdvojilo kao prioritet. Ovo ukazuje na potrebu da Vlada nastavi s mogućnošću otpisa ili odgode određenih poreznih i neporeznih davanja za vrijeme trajanja krize, uz daljnje trajno smanjivanje svih nameta.

Za 15% ispitanih poslodavaca prioritet su povoljniji zakonski okvir i pravna sigurnost. Što se tiče očekivanih rezultata u poslovanju za 2020., gotovo 80% poslodavaca (78%) očekuje pad prihoda u 2020. u odnosu na 2019., s time da ih gotovo polovica (49%) očekuje pad prihoda veći od 20%. S obzirom na takva očekivanja u poslovanju, izvjesno da će i u nastavku godine postojati potreba za potporama za očuvanje radnih mjesta. 14% anketiranih poduzeća očekuje istu razinu prihoda kao i u 2019., dok ostali (8%) očekuju rast prihoda u odnosu na 2019. Među najvećim prijetnjama poslovanju do kraja 2020. izdvajaju se pad potražnje za proizvodom ili uslugom (67%) te naplata potraživanja, odnosno problemi s likvidnošću (16%).

-Anketa HUP-a jasno je pokazala kako su prioriteti poslodavaca i dalje smanjenje porezne i parafiskalne presije te su im od velikog značaja lakoća poslovanja i pravna sigurnost, a posebno u uvjetima velike neizvjesnosti u kakvoj se sada nalazimo. Nužno je nastaviti i s mjerama započetim za vrijeme koronakrize te razmišljati o novim mjerama za jesen kada nas očekuje mnogo novih izazova. – izjavio je dr.sc. Damir Zorić, v.d. glavnog direktora HUP-a.

S obzirom na vrlo jasno iskazane stavove svojih članica, HUP će u socijalnom dijalogu s novom Vladom RH raditi na tome da se prijedlozi ovih mjera i usvoje, a neki od njih već su i sada najavljeni u Programu Vlade koji je nedavno predstavljen u Hrvatskom Saboru.