Andrej Plenković smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića

vv/HRT | 12.12.2023. u 17:13h | Objavljeno u Aktualno

Smijenjen je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević jer se povezuju s najnovijom aferom koju je objavio tjednik Nacional, javlja HRT.

- Razlog i povod odluke o razrješenju Davora Filipovića su, ako je sve što je navedeno točno, koruptivna djela, te kontakti s jednim predstavnikom medija i plasiranje tih informacija oporbi koja to onda koristi za rušenje Vlade - rekao je na početku konferencije za novinare premijer Andrej Plenković.

Tjednik Nacional tvrdi da Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, tražio od novinara Mreže TV da utječe na svog direktora da mu isplati polovicu budžeta za oglašavanje Vlade i državnih tvrtki koji im je on dodijelio. Nacional je objavio snimku razgovora Lovrinčevića i novinara Marina Vlahovića.

Afera Mreža u kojoj posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević, prema pisanju tjednika Nacional, nudi Mreži TV trgovinu utjecajem izazvala je žestoke kritike saborske oporbe, uz ocjenu da je taj slučaj nova Fimi media koji vodi do premijera Andreja Plenkovića.

Premijer Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije, priopćeno je iz Banskih dvora.

Video sadržaj