Andrej Plenković izabran za novog predsjednika HDZ-a Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Andrej Plenković izabran za novog predsjednika HDZ-a

V.M./Varaždinske vijesti | 18.7.2016. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

Europarlamentarac Andrej Plenković izabran je za novog predsjednika HDZ-a nakon održanih unutarstranačkih izbora.

S 97.823 glasova HDZ-ovaca, od ukupno 208.277 članova, Plenković je izabran za novog, petog predsjednika HDZ-a. Od ukupno izašlih 98.209 HDZ-ovca (46,83 posto), važećih je bilo 97.823 glasova, dakle 99,61 posto, a nevažećih 336 glasova ili 0,39 posto, izvjestio je Damir Sesvečan, šef Središnje izborne komisije HDZ-a u središnjici stranke.

Plenković je bio jedini kandidat za šefa HDZ-a, jednako kao i Tomislav Karamarko prije samo tri mjeseca, a u osvojenim glasovima premašio je Karamarka za nešto više od pet tisuća glasova.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata, Plenković je zahvalio članovima stranke na podršci i povjerenju.

- Hvala vam na podršci i povjerenju koje ste mi u ovako velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće i najvažnije hrvatske političke stranke. Posebno zahvaljujem svojim suradnicima, mladima i volonterima, a osobito voditelju svog izbornog stožera generalu Damiru Krstičeviću i glasnogovorniku moje kampanje Davoru Ivi Stieru. Imajući na umu sva dosadašnja postignuća HDZ-a, kao i ozbiljnost aktualnog političkog trenutka, svjestan sam razine odgovornosti i izazova koje preuzimam - istaknuo je Plenković u svom govoru.

Dodao je kako svoje djelovanje HDZ, kao dio obitelji Europske pučke stranke, nastavlja njegujući narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela.

- Nalazimo se u zahtjevnom vremenu - i za HDZ, i za Hrvatsku, i za Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup - moramo uspješno odgovoriti na gospodarske, socijalne i sigurnosne izazove suvremenog društva. Što zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja. HDZ će zato donositi važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revitalizaciju stranke, kao i predstavljanje našeg programa za parlamentarne izbore. Ali i lokalne izbore u svibnju 2016. čime ćemo pokazati povezanost programa na nacionalnoj i lokalnoj razini - rekao je između ostalog novi predsjednik HDZ-a.

Označeno u