Anđelko Stričak Foto: HDZ

Anđelko Stričak: Vlada uspješno vodi zemlju kroz krizu i ima potporu građana

VV | 17.4.2020. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i saborski zastupnik, Anđelko Stričak, te njegov saborski kolega i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu, Josip Križanić, na konferenciji za novinare u petak u Varaždinu zahvalili su građanima na razumijevanju i potpori mjerama Vlade u krizi s pandemijom koronavirusa. Između ostalog, naglasili su, da se u donošenju gospodarskih mjera slušala struka i javnost te da je spriječeno veliko otpuštanje ljudi, a više od pola milijuna ljudi koristi Vladine mjere potpore.

U mandatu aktualne vlade premijera Andreja Plenkovića i aktualnog saziva Hrvatskog sabora vodila se iznimna briga o sustavu domovinske sigurnosti. To najbolje potvrđuje, kao prvo, sustavan rast proračunskih izdvajanja za te resore, a potom i zakonske odredbe. U ovom mandatu donesene su Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, Zakon o vatrogastvu te izmjene i dopune Zakona o obrani, Zakona o policiji i Zakona o sustavu civilne zaštite.

- Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa i po stopi zaraženih i po stopi smrtnosti. Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni krizni stožer pravovremeno donose potrebne odluke, a sve službe i institucije: policija, vojska, vatrogasci, liječnici, medicinske sestre, civilna zaštita, inspektorat, carina, odnosno svi uključeni, dobro odrađuju svoj posao u novonastalim okolnostima - izjavio je Stričak dodavši da sve mjere koje Vlada Republike Hrvatske poduzima prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja i ljudskih života, a potom i da se očuva doslovno svako radno mjesto.

- Da svi zajedno rade jedan od najboljih poslova upravljanja krizom na svjetskoj razini prepoznali su i naši građani. Stoga ne čudi da aktualna Vlada premijera Plenkovića uživa nikad veću potporu: 94 posto građana smatra da Vlada u borbi s epidemijom korona virusom poduzima odgovarajuće mjere, 80 posto da se Vlada dobro nosi s posljedicama korona virusa, a preko 50 posto da Hrvatska ide u dobrom smjeru - ponovio je saborski zastupnik.

- Što se odgovornije budemo pridržavali svih mjera, spasiti ćemo više života, zaštititi naš zdravstveni sustav od urušavanja, gospodarstvo brže vratiti u funkciju, a svakodnevni život u normalnije uvjete - završio je Stričak.

Zastupnik Križanić istaknuo je da je Vlada izabrala konzervativniji model za što sporije širenje virusa, sa što manjim pobolijevanjem i što manjim mortalitetom da naš zdravstveni sustav izdrži, što smo i uspjeli za razliku od liberalnijeg švedskog ili talijanskog modela.

Podsjetio je da su gospodarske mjere iz ožujka uglavnom išle za odgađanje plaćanja poreza i isplate plaća direktno pogođenim područjima u visini od 3.250 kuna, a travanjske mjere su puno izdašnije i vjerojatno među najsveobuhvatnijim u EU.

Mjere su uglavnom usmjerene pomoći poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, dok se u nekom drugom krugu namjerava pomagati i građanima u vidu moratorija na kredite ili porezne obveze. Naknade za očuvanje radnih mjesta su ukupno 5.640 kuna, tvrtke se oslobađaju poreza na dohodak, dobit i doprinos, PDV se plaća po naplaćenoj fakturi, produljuje se važenje osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica, mjere za turistički sektor su oko 600 milijuna kuna, a tu je i zajam za obrta sredstva za male poduzetnike.

- Poljoprivreda ne smije stati jer onda staje i život. U ovim teškim vremenima poljoprivrednicima treba osigurati likvidnost, u ovom momentu izbjegavati poravnanje za izravna plaćanja i isplatiti im pune poticaje te od hitno isplatiti sve ugovorene obveze iz mjera Regionalnog razvoja EU. Na već navedene mjere koje se tiču direktno poljoprivrede, izglasane su dodane potpore sektoru u visini od 53 milijuna kuna. Predviđen je interventni otkup viškova prehrambenih proizvoda - kazao je potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Istaknuo je da je Vlada donijela odluku o kriterijima vezano za javnu nabavu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čime je naručiteljima omogućeno izravnost i fleksibilnost i brzina odabira dobavljača te je obavezno primjenjivati kriterije iz Zakona o javnoj nabavi tzv. Križanićev amandman, koji se odnosi na svježinu proizvoda i kratkoću prijevoza.

- Ne moramo našoj djeci u vrtićima kupovati salatu koja je došla iz Italije ili meso iz trgovačkih lanca koje je došlo iz Španjolske ili Francuske, iz središta zaraze, koji su dugim putem i lancem dostave sigurno bili puno više izloženi mogućnosti kontakta virusom Istodobno naši domaći proizvodi stoje u staklenicima ili stoka u stajama neprodani, a koji su trebali pod kontrolom podrijetla i vrlo brzim kratkim lancem dostave biti plasirani u naše škole, vrtiće, bolnice, vojsci i policiji. Zato pozivam sve, kupujmo sigurno domaću zdravu hranu - naglasio je Križanić.

- Ova vlada je ovim setom mjera iz ožujka i travnja reagirala pravovremeno i učinkovito, prvenstveno spašavajući ljudske živote i zdravlje, ali i vodeći brigu o sutrašnjem oporavku gospodarstva i ukupnog života u zemlji. Sukladno razvoju situacije, Vlada ima u pripremi razrađene i druge scenarije, koje će moći primjenjivati i za to ima potporu velike većine zastupnika u saboru, ali i široke javnosti - zaključio je saborski zastupnik Križanić.

hdz_6.JPG

hdz_7.JPG

hdz_3.JPG

hdz_5.JPG

hdz_2.JPG

hdz_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci