Anđelko Stričak i Zlatan Avar s "Pumama" na svečanom otkrivanju „Spomenika Domovine“ na Dinari

MGA/Varaždinske vijesti | 4.8.2019. u 16:36h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, na Ošjaku na Dinari sudjelovao je u svečanosti otkrivanja spomenika „Spomenik Domovini“ u organizaciji Planinarske udruge „Dinaridi“ i veterana 7. gardijske brigade Puma.

Četvero djece poginulih hrvatskih branitelja otkrilo je spomenik u nazočnosti izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Anđelka Stričaka, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanika predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deura, ministra uprave Ivana Melenice, državnih tajnika Zdravka Jakopa, Josipe Rimac i Ivana Vukića, načelnika Glavnog stožera OSRH general zbora Mirka Šundova i vojnog vrha uz predstavnike braniteljskih udruga te lokalnih i civilnih vlasti.

Na Dinari su bili i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, generali Željko Dvekar i Stjepan Adanić, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Varaždinske županije Ivo Loborec, predsjednik USJP Roda Goran Mihalić i predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma Robert Puja.

Istaknuvši da svaki dolazak na Dinaru budi emocije i podsjeća na hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i čast ratnika koji su na tim čukama branili, obranili i na današnji dan prije 24 godine krenuli u oslobađanje naše Domovine, Stričak je kazao da je Oluja dovela do kraja rata i uspostave mira u Republici Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini.

– Stoga me ne čudi da je mjesec kolovoz pun emocija, ponosa i slave, ali i tuge za našim poginulim, nestalim, preminulim kolegama. Raduje me da danas, ovdje, na vrhovima Dinare otkrivamo ovaj spomenik Domovini njima u čast. Ovaj spomenik pun simbolike zasigurno će biti odredište brojnih posjetitelja. Podsjećat će nas na žrtvu koju smo kao narod morali podnijeti da bi imali samostalnu, suverenu i međunarodno priznatu državu – rekao je Stričak i dodao da se nada da će, osim podsjećanja, spomenik biti i inspiracija svim budućim naraštajima kako voljeti i stvarati za dobrobit Lijepe naše.

Krstičević je naglasio da je operacija Oluja bila veličanstvena.

– Čast oslobođenja našeg kraljevskog grada Knina pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, ali ono što se često zaboravlja je da je priprema za Oluju započela puno prije same operacije. Bez predanosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ne bi bilo ni konačne pobjede u operaciji Oluja koja je simbol našeg vojničkog uspjeha i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu – rekao je ministar.

Deur je kazao kako je ovo mjesto simbolično mjesto, mjesto koje je nosilo stvaranje hrvatske države.

– Hrvatska vojska nosila je jednu generaciju i mogu biti ponosni na ono što su stvarali – poručio je izaslanik predsjednice Republike. 

Autor „Spomenika Domovini“ je Antun Vuko. Postolje spomenika napravljeno je od kamena koji se nalazi okolo spomenika na Dinari. Spomenik se sastoji od dva komada kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode koji stoje jedan pored drugog. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda koje simboliziraju jednu burnu fazu prošlosti RH, Domovinski rat. Drugi dio spomenika je veća kamena nepravilna gromada dolita na kojem su isklesani stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme „Moj dom“:

Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!

Galerija slika