Alenka Car: Voda Varaždinske županije još uvijek u jako dobrom stanju

| 22.3.2016. u 14:38h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda predstavljena je publikacija pod imenom "Ptice uz Dravu u Varaždinskoj županiji" u dvorani Županijske skupštine te je autor publikacije Ivan Darko Grlica održao prigodno predavanje na temu "Monitoringa ptica i staništa na području rijeke Drave u Varaždinskoj županiji".

Publikacija "Ptice uz Dravu u Varaždinskoj županiji" rezultat je EU projekta „Tri rijeke jedan cilj“ u kojem je Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova Varaždinske županije bila jedan od partnera te su u sklopu projekta postavljene i dvije promatračnice za promatranje ptica jedna je na lokaciji Zeleni prudi u općini Sračinec i druga na lokaciji u Malom Bukovcu.

-Bila nam je želja da na taj način započnemo razvijati turizam promatranja ptica jer su ptice bioindikator svih poremećaja koji nastupaju u okolišu, istakuna je Alenka Car, ravnateljica županijske ustanove za upravljanje prirodom te napomenula kako je voda Varaždinske županije još uvijek u jako dobrom stanju.

-To su detektirali i ovi rezultati i monitoring ptica i staništa koji već duži niz godina provodimo uz rijeku Dravu, a da ne govorim o Bednji i Plitvici koje, iako su bile recipijenti dugo godina, nažalost, kanalizacijskih sustava kućanstava. Mi radimo na poboljšanju kvalitete voda te danas kad se gleda prvenstveno održivi razvoj i kad govorimo o racionalnom korištenju voda okrećemo se i zaštiti prirode i očuvanju vodnih resursa i staništa, istaknula je Alenka Car.

Najviše je pažnje u istraživanjima posvećeno dijelu od Dubrave Križovljanske pa do Ormoškog jezera to je jedan dio Drave koji je u relativno dobrom stanju mada nedostaju podaci od prije pet do deset godina jer se nisu provodila istraživanja.

-Taj dio Drave ima svoju dinamiku i relativno je očuvan te ima dosta velike potencijale. Najlošiji dio Drave je onaj gdje je staro korito rijeke Drave, onaj ispod Varaždina gdje je izvršena regulacija rijeke i na tom dijelu mi više nemamo apsolutno ni jednog elementa riječnog staništa koji je sačuvan. Što se tiče ptica nemamo tipičnih vrsta koje gnijezde na takvim mjestima, čak ih nemamo niti na odmaranju ni na hranjenju, nestale su na tom području - istaknuo je Ivan Darko Grlica te na kraju poručio kako treba sačuvati još to što imamo i ne dozvoliti da najvredniji tipovi staništa nestaju jer ako oni nestanu, nestat će i vrste koje su tipične za njih, a tada više nećemo živjeti uz rijeku nego će se ona pretvoriti u kanal.

„Voda i i zapošljavanje“ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda te se svake godine na taj dan naglašava činjenica da čista voda znači život, te da naši životi ovise o tome na koji način štitimo kvalitetu voda u svome okruženju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci