Rana intervencija uključuje i potporu obiteljima kroz savjetodavne usluge Foto: Ilustracija

ALARMANTNO Sve više djece s teškoćama u razvoju

| 8.4.2018. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Da su potrebe za ranom intervencijom u našim sredinama velike i da rastu iz dana u dan, govori i podatak da je 2009., kada je osnovana Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, četrnaestero djece bilo u tretmanu, dok je danas u program rane intervencije uključeno njih više od 40.

Što se konkretno podrazumijeva pod pojmom rane intervencije i zašto je ona važna pojašnjavaju predsjednica Udruge Emina Kovačić, mag.rehab.educ i tajnica Udruge Mia Marčec, prof. logoped, stručni suradnik mentor.

- Rana intervencija uključuje mnogo važnih i povezanih koraka. Prvi je pravodobno uočavanje odstupanja kod djeteta te rano provođenje multidisciplinarnih interventnih programa kod djece s neurorizikom za nastajanje teškoća u razvoju, kao i kod djece kod koje je teškoća potvrđena. Svi smo čuli izreku “da su prve tri godine najvažnije”. Iza toga se kriju važni odgovori jer je mozak djeteta u prve tri godine “plastičan”, odnosno ima mogućnost promijeniti se i adaptirati kao rezultat nekog novog iskustva. S obzirom da postoji sve veći broj djece s neurorizikom i odstupanjima od razvojnih miljokaza, a roditelji se u toj najranijoj dobi nisu imali kamo obratiti, cilj naše udruge je omogućiti roditeljima da na ranointerventne tretmane ne odlaze u Zagreb i izvan Varaždinske županije - objašnjava Kovačić.

Rana intervencija, kako dodaje, uključuje i potporu obiteljima kroz savjetodavne usluge.

- Obitelj je zapravo u fokusu djelovanja jer se učenje ostvaruje kroz komunikaciju djeteta i njegovog okruženja. Stoga je jako važna okolina u kojoj dijete odrasta, a u prvim godinama života pritom je najvažnija njegova obitelj. Nakon toga, iako ne manje važno, jest djelovanje i pružanje potpore cijeloj zajednici. Sustav rane intervencije dolazi iz četiri različita sektora i tu su roditelji vrlo izgubljeni te potroše mnogo vremena kucajući od jednih do drugih vrata, čime se izgubi prilika za ono “što ranije krenemo s intervencijom, to bolje”. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, rana intervencija obuhvaća stručnu poticajnu pomoć djeci i savjetodavnu pomoć njihovim roditeljima, uključujući druge članove obitelji te udomitelje za djecu kod nekog utvrđenog razvojnog rizika ili razvojne teškoće djeteta - napominje.

Javiti se čim prije

Udruzi se, kaže pak tajnica M. Marčec, za pomoć najviše obraćaju roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma i roditelji djece s višestrukim teškoćama s obzirom da je njima potreban multidisciplinarni pristup koji im udruga može pružiti. Upravo su djeca s poremećajem iz spektra autizma i najbrojniji članovi udruge. No, za pomoć im se mogu obratiti svi roditelji djece s razvojnim teškoćama, roditelji neurorizične djece ili oni koji kod djeteta možda uočavaju znakove koji ih brinu.

- Roditelji nam se javljaju prema uputi pedijatra, neuropedijatra ili na vlastitu inicijativu, ukoliko su zabrinuti zbog nečega u razvoju djeteta. S obzirom da puno radimo i na edukaciji odgojitelja u vrtićima, sve češće ih upućuju i odgojiteljice. U svakom slučaju, bolje je javiti nam se čim ranije kako bi se eventualne teškoće adekvatnom terapijom uklonile ili barem ublažile, odnosno kako bi roditelje savjetovali za rad i poticanje određenih vještina kod kuće - ističe Marčec.

Kovačić ukazuje da suočavanje roditelja s time da imaju dijete s teškoćama u razvoju predstavlja izniman stres.

- Istraživanja su potvrdila da je rođenje djeteta s teškoćama jedan od najstresnijih događaja u životu roditelja. Naime, 2012. godine provodila sam istraživanje o kvaliteti života obitelji djece s teškoćama. Ono je tada pokazalo da majke nisu zadovoljne kvalitetom života, da imaju nedostatnu potporu zajednice i da se najčešće nemaju kome obratiti za pomoć. Velik broj majki naveo je kako nailazi na optuživanja od obitelji - kaže predsjednica udruge.

U suradnji s kolegicama Lejlom Osmančević Katkić, prof. reh., te Majom Lang Morović, prof.reh., provela je lani istraživanje o roditeljskom stresu i doživljaju roditeljske kompetentnosti kod majki djece s teškoćama i bez teškoća.

- Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da je važno skrenuti više pažnje na važnost bračnog odnosa u obiteljima djece s teškoćama u razvoju te da se prisutnost djeteta s teškoćama u razvoju ne treba shvaćati kao jedini izvor narušene kvalitete života roditelja. Najveći značaj ovog istraživanja u kojem su sudjelovale majke s područja Varaždinske županije možda je u tome što je pokazalo na to da majke djece s teškoćama u razvoju osjećaju niže razine roditeljskog stresa, no to je zapravo dobar znak jer nam ukazuje da društvo ipak polako postaje manje stigmatizirano, a potvrđuju i tezu da rana intervencija ima utjecaj na samo na dijete, već i na cijelu obitelj i zajednicu - naglašava Kovačić, napominjući da je ovaj uzorak uključivao mali broj ispitanika, no ipak je dao još više entuzijazma za pružanje podrške zajednici i rušenju stigma.

emina i mia

Senzibilizacija javnosti

Udruga svojim članovima, kojih je trenutno 114, pruža edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske tretmane, a roditeljima se pruža podrška te ih se konstatno usmjerava i educira kako što bolje iskoristiti djetetove potencijale kod kuće. Usto, rade i na senzibilizaciji i edukaciji okoline kako bi djeca što više bila uključena u društvenu zajednicu, ali provode i različite edukacije, radionice i predavanja za učitelje, odgojitelje i liječnike.

- Što se edukacijsko-rehabilitacijskih i logopedskih tretmana tiče, naš se stručni tim stalno dodatno educira kako bi tretmani bili što kvalitetniji i kako bi se svakom djetetu mogao kreirati kvalitetan program. Unatoč činjenici da nam je rad u udruzi svima honoraran posao, unatrag ovih devet godina napravili smo veliki pomak u senzibilizaciji i edukaciji društvene zajednice, što vidimo porastom broja savjetovanja u vrlo ranoj dobi djeteta. Također, po broju članova koji svakodnevno raste, vidimo kako se sve većem broju djece pružaju potrebni tretmani te roditelji više ne moraju ići u druge županije ili u Zagreb kako bi svom djetetu pružili ono što mu treba tako da smo zadovoljni onime što smo za sada u mogućnosti pružiti - ističu predsjednica i tajnica udruge.

Posebno izdvajaju dobru suradnju s vrtićima i školama te zdravstvenim ustanovama.

- Naime, u ranoj intervenciji od izuzetne je važnosti multidisciplinarna suradnja koju se trudimo ostvariti. Svakako, u budućnosti se nadamo da ćemo u našoj županiji imati Centar za ranu intervenciju te da će terapije biti besplatne za svako dijete - napominje Kovačić.

Na kraju dodaje da se točan broj djece s teškoćama u razvoju ne zna jer, nažalost, velik broj djece nije prepoznat na vrijeme, no vidljivo je da taj broj izrazito raste. No, zašto je tome tako, ne može se sa sigurnošću reći.


- Jedan od razloga je da se svijest o teškoćama povećala, a i dijagnostički postupci su osjetljiviji u odnosu na prije pa veći broj djece dobije dijagnozu. Također je i medicina napredovala pa preživljava sve veći broj djece s različitim oštećenjima u razvoju, a sigurno veliku ulogu u povećanju broja djece s teškoćama imaju i čimbenici iz okoline, poput zračenja, prehrane, stresa, genetske predispozije… - zaključuju sugovornice.

Članovi udruge će u nadolazećem razdoblju provoditi niz aktivnosti.

- Trenutno održavamo radionice za učitelje i odgojitelje, čija je tema "Multdisciplinarni pristupi u radu s djecom". Radionice polazi ukupno 160 sudionika, što nam pokazuje kako je razina svijesti, ali i potreba za podrškom i savjetovanjem velika. Kroz individulane terapije i rad s djecom nastojimo svakom djetetu i obitelji pristupiti sukladno njegovim individualnim potrebama. Stoga u udruzi imamo terapeute educirane za provedbu niza različitih programa. Naravno, sve ovisi o potrebama djece - navode predsjednica i tajnica Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije.

Udruga provodi i radionice za djecu koja su u odgodi upisa u prvi razred. Udruga je s tim radionicama prva krenula na području Varaždinske županije i interes je velik.

- Također provodimo i radionice za djecu s ADHD-om te senzomotoričke radionice. Aktivnosti je mnogo, kao i potreba - poručuju.

Što prije početi s terapijama

Kao što su sugovornice već navele, rana intervencija ima neprocjenjivu važnost.

- Što se prije počne s terapijama, veća je vjerojatnost u bolji ishod - ističu E. Kovačić i M. Marčec koje ovim putem pozivaju roditelje da, ako imaju pitanja ili nedoumice u vezi razvoja djeteta, ne oklijevaju potražiti stručno mišljenje. Roditelji ih mogu kontaktirati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.