Ako slavite Martinje, pripazite - policija u pojačanom nadzoru! Foto: ilustracija

Ako slavite Martinje, pripazite - policija u pojačanom nadzoru!

I.D./Varaždinske vijesti | 10.11.2015. u 20:36h | Objavljeno u Aktualno

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske najavili su da će ovih dana pojačano nadzirati vozače, odnosno upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.

Napominju da su razlog pojačanog nadzora proslave Martinja, a s ciljem sprječavanja prometnih nesreća. Prema najavama iz PU varaždinske, nadzor će se obavljati na svim mjestima na kojima se češće događaju prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Iz policije podsjećaju da je za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola predviđena novčana kazna do maksimalno 15.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju do 12 mjeseci, što ovisi o koncentraciji alkohola u krvi.

- Stoga umoljavamo sve vozače da u vrijeme proslave Martinja ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da ostanu na mjestu proslave do otrežnjenja ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu pod utjecajem alkohola - apeliraju iz varaždinske policije.

Vezano uz pojačan nadzor prometa, iz Ministarstva unutarnjih poslova kao upozorenje vozačima ističu prošlogodišnje rezultate ove akcije, kada je na području Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga ukupno kontrolirano 14.158 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.108 vozača, a 27 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok ih je sedam odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina – 285 vozača, od 25 do 30 godina – 259 vozača, 18 do 24 godine – 248 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg – 439 vozača.

Iz MUP-a napominju da su u prvih deset mjeseci 2015. godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3.463 prometne nesreće, od čega 64 prometne nesreće s poginulim osobama, 1.484 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 1.915 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 69 osoba, 480 je zadobilo teške, a 1.645 lake tjelesne ozljede.

Zakonske odredbe

Vozač vozila kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola.

Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, BE, F, G i AM ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje, instruktor vožnje i mladi vozač ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.           

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine,  a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i jedan do tri negativna prekršajna boda.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.