Ako danas idete kod liječnika opće medicine, mogli biste naići na veću gužvu nego inače

| 26.6.2018. u 11:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas liječnici primarne zdravstvene zaštite, povodom sutrašnjeg prosvjedan na Markovom trgu, počinju sa drugačijom organizacijom posla. Naime, liječnici su danas odlučili odraditi posao unutar limita za koji ih plaća HZZO, što bi mogla biti i trećina njihovog uobičajenog dnevnog posla.

- Iako je nazvani kao bijeli štrajk, mi danas ne štrajkamo nego smo odlučili bolje si organizirati posao. Mi inače radimo od dva do tri svjetska standarda dnevno. Svatko tko je ikada bio kod svojeg doktora opće medicine zna jako dobro kako su im liječnici uvijek u žurbi i pregledaju ih u pet minuta. Sve nas je to već jako iscrpilo. Danas smo odlučili da se idemo malo više posjetiti pacijentima. Neke administrativne stvari će morati malo pričekati i oni koji donose nalaze će malo morati pričekati. Naravno, prednost će imati hitni slučajevi. Ne radi se toliko o prosvjedu koliko o boljoj i kvalitetnijoj organizaciji posla - istaknula je predsjednica županijske Koordinacije obiteljske medicine, Zrinka Huđek Leskovar, koja je dodala kako ih je na to sve potaknuo novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- U pripremi novog prijedloga Zakona sudjelovali su vrsni liječnici, među njima je bilo i predstavnika Varaždinske županije. Nažalost, novi prijedlog Zakona na kraju nije ispao onako kako je bilo dogovoreno, promijenjen je - objasnila je Huđek Leskovar.

Naime, dva članka u novom prijedlogu su sporna. Jedan članak, koji je zapravo vraćen, odnosi se na to da će čak 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite biti obavezno biti pod domovima zdravlja

Drugi članak, koji je izbrisan, odnosi se na privatne ordinacije, u kojima bi dosadašnji liječnici koncesionari, nakon svojeg umirovljenja, ordinaciju mogli prenijeti na kolegu. Tom istom kolegi bi stariji liječnici bili mentori par godina prije umirovljenja kako bi oni bili spremni za preuzimanje ordinacije.

Označeno u