Afera Softver: "Oporba je frustrirana i podmeće" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Afera Softver: "Oporba je frustrirana i podmeće"

VV | 1.2.2023. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

Nakon afere Softver u kojoj se spominje tajanstveni AP, u javnost su dospjeli novi transkripti SMS-ova oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama, a što o svemu kaže saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan, a što Nikola Grmoja iz Mosta, objavio je HRT.

HDZ-ov Habijan tako je rekao kako su se spomenute teme na dnevnom redu pojavile nakon što je izašla posljednja anketa koja pokazuje da je HDZ uvjerljivo najjača parlamentarna stranka, što kod oporbe izaziva frustraciju, kao i to što Vlada niže uspjehe.

- Mislim da je u politici kao i životu tajming sve. Dobro pogledajte kada su te "ne-teme", kako je rekao predsjednik Vlade, došle na dnevni red. Dogodilo se prije desetak dana, kada je izašla zadnja anketa koja pokazuje iz mjeseca u mjesec da je HDZ uvjerljivo najjača parlamentarna stranka. To izaziva frustracije kod oporbe koja na sve moguće načine pokušava, već viđenim modusom operandi, traži političke poene - rekao je Habijan.

Grmoja je uzvratio kako ne zna koje ankete do HDZ-ovi prate jer sve ankete rejting-agencija, koje plaćaju iz državnog proračuna i državnih tvrtki, pokazuju pad HDZ-a, a jedina politička opcija koja ima rast je Most.

- Ovo je toliko ponižavajuće za hrvatske građane da Habijan i sam premijer govore da oporba vadi ove teme. Što oni žele reći da oporba upravlja Uredom europskog javnog tužitelja ili DORH-om? Kako je oporba mogla doći do ovih poruka? Ne znam tko je te poruke plasirao, mi smo kao oporba reagirali. Ovo je afera od koje se HDZ neće oporaviti - poručio je Grmoja koji je ponovio da HDZ pravi od građana budale opravdavajući aferu tvrdnjom da im oporba podmeće.

Habijan jsmatra da oporba stvara neviđeni pritisak na sve pravosudne institucije te da Grmoja preuzima ulogu istražitelja, tužitelja i suca.

- To u uređenoj demokratskoj državi ne bi trebalo proći. Nemam dojam da pravosuđe šuti. Stalno imamo tezu da HDZ "drži šape" na pravosuđu, a u praksi se pokazuje upravo suprotno. Mi samo govorimo neka pravosuđe radi svoj posao - poručio je saborski zastupnik HDZ-a Habijan, što je Grmoja odbacio te ustvrdio kako u ovom slučaju treba postupati DORH.

- Tvrdim ono što tvrde i profesori kaznenog prava gdje kažu da na temelju ovakvih poruka DORH treba postupati. Ovo je isti slučaj kao s bivšim ministrima Aladrovićem i Horvatom, bivšim potpredsjednikom Vlade Miloševićem. Ako je protiv njih pokrenut kazneni postupak i podignuta optužnica, isto se mora dogoditi Miliću, Katičiću i ostalima uključenima u ovu priču - kaže Grmoja te dodao kako ga se vladajući boje, i to s razlogom.

- Dobro je da javnost vidi o kakvoj opasnoj osobi se radi, koja nema problem javno oklevetati bilo koga bez ijednog dokaza. Uzalud im to sve - odgovorio je Habijan.