7. gardijska brigada "Pume" dobila svoju poštansku marku

Varaždinske vijesti | 17.10.2017. u 14:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U sklopu programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade PUMA, u utorak je u Saboru svečano predstavljena jubilarna poštanska marka posvećena legendarnoj postrojbi iz Domovinskog rata.

Uz arak na kojem se nalazi šest poštanskih maraka, Hrvatska pošta izdala je i tematski žig te omotnicu s oznakama 7. gardijske brigade.

Povodom predstavljanja marke, u Hrvatskom saboru organiziran je svečani program u kojem je nastupio Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Tijekom svečanog programa okupljenima su se obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožernog brigadira Željko Dvekar, član uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov koji je ujedno i predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur. U ime Grada Varaždina svečanosti su prisustvovali gradonačelnik dr.sc Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar.

Marka će u upotrebi biti od 18. listopada, izdana je u 100 tisuća primjeraka, a projekt su zajedno na inicijativu Udruge veterana Puma realizirali Hrvatska pošta, Ministarstvo obrane i Grad Varaždin.

To je prvi primjer da je jedna gardijska brigada u Hrvatskoj dobila svoju jubilarnu marku, a najavljeno je da će Hrvatska pošta od sada objavljivati marke s obilježjima hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge veterana Puma Robert Puja i ratni zapovjednik 7. gardijske brigade PUMA stožerni brigadir Željko Dvekar podsjetili su na predstavljanju marke na povijesne činjenice vezane za ratni put brigade. Brigada se nakon 840 dana provedenih na terenu južnog bojišta, 17. listopada 1995. godine vratila se u matičnu bazu u Varaždin. Kroz Pume je prošlo ukupno 10.550 gardista, oslobodili su oko 750 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. No ta cijena je bila vrlo visoka – 91 pripadnik Puma je poginuo, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno – navedeno je tom prilikom.

Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je da je zahvaljujući nesebičnoj žrtvi branitelja iz 7. gardijske brigade, kao i žrtvi svih branitelja stvorena i obranjena Hrvatska. Poštanska marka bit će trajni zapis i spomen na legendarne Pume.

img 2254 59e5f65ba0cec 700xr

pume2

pum2

Označeno u