Hoće li se nalazište u Jalžabetu zatrpati ili će se postići konsenzus za otkup zemljišta? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li se nalazište u Jalžabetu zatrpati ili će se postići konsenzus za otkup zemljišta?

IHR/Varaždinske vijesti | 23.11.2021. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

- Obrazovanje, zdravstvo, komunalna i cestovna infrastruktura, gospodarstvo i zaštita okoliša glavne su smjernice razvoja Varaždinske županije u narednih pet godina, što prati i proračun Varaždinske županije za 2022. godinu - najavio je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare uoči sjednice koja će se održati u utorak, 30. studenog.

Najvažniji financijski dokument Varaždinske županije za 2022. godinu planiran je u iznosu od 305 milijuna kuna, dok konsolidirani proračun, kaže Križanić, iznosi 1,7 milijardi kuna.

- U obrazovanju se ovim proračunom potiču investicije izvrsnosti u obrazovanju, poput regionalnih centra kompetentnosti te investicije koje bi u potpunosti osigurale pretpostavke u školama za odvijanje jednosmjenske nastave i podizanje standarda na "špicu špice” u Hrvatskoj. Prioriteti ovog proračuna su zdravlje i briga za okoliš te se planira završetak nekih investicija poput Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik,  Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice u sklopu OB Varaždin, Spinalnog centra, a predviđena su sredstva i za sanaciju bazena Minerva. Uz jači suport gospodarstvu, u prvom planu je veliki projekt geotermalnih izvora Bukotermal - najavio je Križanić.

Dobiju li sve potrebne suglasnoti od državnih tijela, što se očekuje ovih dana, na sjednici Županijske skupštine naći će se treće izmjene i dopune Prostornog plana.

- Prostorni plan moramo donijeti što prije kako bi investitori krenuli u svoje projekte, a nakon toga možemo provesti točkaste izmjene, bude li trebalo. Jako smo dugo čekali Prostorni plan i investitori su "nabrijani" - kaže predsjednik Županijske skupštine, čiji će vijećnici u utorak raspravljati i o Prezentacijskom centru Gomila u Jalžabetu.

Da bi se krenulo u taj projekt, potrebno je otkupiti zemljšte. Na prošloj sjednici Županijske skupštine župan Anđelko Stričak je rekao kako će biti napravljena procijena zemljišta, a potom će se sastati s vlasnicima i vidjeti je li im cijena prihvatljiva.

- Hoće li se pronaći zajednički jezik s vlasnicima zemljišta za arheološko nalazište Gomila?

Predsjednik Županijske skupštine danas je rekao kako je procjena gotova te je zemljište procijenjeno na dvije kune po kvadratu.

- Dobili smo relativno nisku cijenu jer se radi o poljoprivrednom zemljištu. Za projekt Prezentacijskog centra potrebno nam je 47.000 kvadrata zemljišta i po toj cijeni bi nas zemljište koštalo oko 98.000 kuna. Razgovarali smo s vlasnicima zemljišta koji su rekli kako nisu spremni prodati svoje parcele po toj cijeni. I sami znate da je to cijena puno niža od one za koju se okolo prodaju zemljšta. S obzirom da Županija može iznimno donijeti odluku o kupnji nekretnine i po većoj cijeni, ako se radi o projektima značajnim za Županiju, a Prezentacijski centar Gomila to i jest, pokušat ćemo postići konsenzus i podići cijenu na 10 kuna po kvadratu. Imamo informacije da bi vlasnici, po toj cijeni, prodali zemljište - rekao je Križanić.

Podsjetio je kako su prije pet godina na tom lokalitetu počela velika istraživanja, koja su završena.

- Pronađeni su vrlo vrijedni predmeti iz 6. stoljeća prije Krista, između ostalog zlato i jantar. Prezentacijski centar je od velikog interesa za Varaždinsku županiju, kako bi o ovim vrijednim otkrićima mogli učiti naši budući naraštaji. Jedna opcija je otkupiti zemljište i ići u projekat Prezentacijskog centra, a druga je zatrpati nalazište, druge nema - rekao je Križanić.