Avar: Postoji osobni animozitet gospodina Bosilja i Strahonje prema bivšem direktoru Čistoće, zato je smijenjen

| 27.10.2021. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

- Nevjerojatno je da se javno kleveće i proziva čovjeka za čije se vrijeme rukovodstva tvrtkom Čistoća, od njezina nastanka do 2021. godine, uložilo 35 milijuna kuna samo u imovinu, povećali su se prihodi s 23 milijuna na 40 milijuna kuna i otvoreno je novih 50 radnih mjesta. To je njegova bilanca i takvu tvrtku on ostavlja novom direktoru. Ako taj novi direktor napravi upola manje od toga, bit ću zadovoljan - istaknuo je Zlatan Avar na konferenciji koja je sazvana danas zbog toga što je, kako sami kažu, nastala „neviđena medijska hajka" koja se digla oko ugovora direktora tvrtki u kojima Grad Varaždin ima udjele.

Podsjetimo, radi se o bivšem direktoru Čistoće D. Skrozi i ugovoru koji mu jamči direktorsku plaću sve do 2029. godine, a o čemu smo već pisali.

Kako kaže Avar, razloga smjene bivšeg direktora tvrtke Čistoća je osobne naravi.

- Gospodin Skroza nije smijenjen zato jer je nešto krivo napravio u društvu Čistoća, on je smijenjen zato jer postoji osobni animozitet gospodina Bosilja i gospodina Strahonje prema gospodinu Skrozi. Nije želio raditi nezakonite radnje koje su mu nalagali predsjednik Nadzornog odbora i gradonačelnik  – rekao je Avar.

Naveo je i da mediji ne pišu objektivno.

- Nevjerojatno mi je da su se u ovoj medijskoj hajci koju je pokrenuo Jutarnji list pridružili i bardovi varaždinskog novinarstva koji naravno objavljuju samo one informacije koje su im dostavljene iz SDP-a, a ne izvještavaju objektivno. Zato smo mi danas ovdje da navedemo činjenice i kakve su ugovore imali direktori između 2013. i 2017. godine - rekao je Avar.

Prvi naglasak je stavio na tvrtku Parkovi.

- U Parkovima nakon što je gospodin Runac preuzeo upravljanje tom tvrtkom, tada bivši direktor je zadržao svoju plaću i službeni auto. Sve u skladu s ugovorom koji je imao i u skladu s pravima u tom ugovoru koja su postojala. Mi smo legalisti i nismo sigurno avanturisti da bismo ulazili u neke sporove. Ta njegova plaća je korigirana naknadno, znači dogovorom između uprave i njega - rekao je Avar.

Skrenuo je pozornost i na ugovor bivšeg direktora Varkoma.

- U tom ugovoru je postojala klauzula da nakon opoziva direktora, ako do njega dođe, će se direktoru osigurati radno mjesto u skladu s njegovom radnom spremom i godinama staža i to mjesto mora biti u rangu 10 po stistematizaciji radnih mjesta. To znači ponovno određena direktorska pozicija. I tu smo mi ispoštovali ono što je stajalo u ugovoru, a zanimljivo je to da je u to vrijeme upravo gospodin Bosilj bio u Nadzornom odboru Varkoma i tada se nije očitovao da je taj ugovor ništetan, nezakonit ili bilo što takvo, a što danas priča za ugovor gospodina Skroze - rekao je Avar.

Naglasio je da su slične klauzule imali i u tvrtkama Vartop i u Zoni Sjever.

- Između Varkoma i Čistoće, u sastavu skupštine nema baš nikakve razlike. Skupštinu čini 26 članova, to su načelnici i gradonačelnici JLS-ova koji su u vlasničkoj strukturi obje tvrtke. Upravo, takav ugovor je i ovaj o kojem govorimo. On ima samo jednu promijenjenu klauzulu, a to je da se direktoru ne omogućava da radi na određenom mjestu, opet direktorskom do mirovine već se taj period ograničava na pet godina nakon završetka mandata. Zanimljivo je da su svi ovi koji danas pričaju kako je ugovor ništetan tada sjedili u nadzornim odborima, čak i u skupštinama i nisu vidjeli nikakvi problem. To je jedna medijska neopravdana hajka koja za cilj ima skrenuti pozornosti sa drugih stvari koje se dešavaju u Čistoći. Isto tako je postojala jedna klauzula u svim tim ugovorima, a to je da se kod opoziva direktora mora dati jako dobri razlog za opoziv, inače je takvi opoziv ništetan. To se prešućuje. Isto tako se govori da je bivša gradska vlast dala ugovor. Svatko tko zna nešto o trgovačkim društvima, zna se da postoji skupština trgovačkog društva i postoji više članova. Ovi su ugovori tu već određeno vrijeme. Takvi ugovori su bili klasika što se tiče Varaždina i Varaždinske županije – zaključio je Avar.

Još je naglasio da su uvijek bili legalisti. Nisu ulazili nepotrebno u sudske sporove. I ova hajka koja se provodi protiv bivšeg direktora Čistoće će rezultirati sudskim sporovima.

- Ono što moram napomenuti jest da gospodin Skroza nije član ni jedne stranke. Ne uživa nikakvu stranačku zaštitu. Takvi ugovori su postojali i oni nisu tu od jučer. Moram skrenuti pozornost i da danas ne vidimo kampiranje ekstremista iz platforme Budimo grad niti vidimo novinare u Poljani Biškupečkoj. Opet se gomila otpad i o tome nitko ništa ne piše. Sada postoji novi direktor Čistoće, novi gradonačelnik i gdje su ta gospoda sada kada treba riješiti problem jer uskoro će tamo biti jedna lijepa hrpa koju više nitko neće moći zataškati – dodao je Avar.