Potpisan sporazum s Tourgentom u sklopu podrške studentima startup@foi

| 10.12.2015. u 18:54h | Objavljeno u Društvo

Jutros je na Fakultetu organizacije i informatike održano potpisivanje sporazuma s Tourgentom, poduzećem Matije Matije i Milana Kovačića, inače studenata druge godine preddiplomskog studija "Informacijski i poslovni sustavi" te Ivana Jolića, njihovog kolege s preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva.  

Poduzeće se bavi razvojem istoimene aplikacije, koja putem cloud usluge olakšava poslovanja ne-linijskim autobusnim prijevoznicima. Uz Tourgent tako mogu pratiti prodaju i troškove autobusnih tura te analizirati profitabilnost po klijentu ili turi. Od ostalih važnijih mogućnosti tu su upravljanje dostupnošću vozača i vozila te komunikacija svih uključenih u turu.

Co-founderi Tourgenta sklonost poduzetničkom duhu pokazuju od rane mladosti. Matija i Ivan na projektima zajedno rade još od osnovne škole, a uživo su se upoznali kada su oboje počeli raditi u poduzeću Infinium. matija je ideju za aplikaciju dobio prateći izazove s kojima se susretala prijevoznička kompanija njegovog oca, a s Ivanom ju je razvio za natjecanje "Core Hub".
Potpisivanjem ovog sporazuma s FOI-jem Tourgent je postalo prvo studentsko poduzeće koje je ušlo u sustav studentskih poduzeća, startup@foi, uspostavljen na Fakultetu organizacije i informatike. Ova inicijativa na tragu je svjetskih trendova poticanja poduzetništva uspostavom sveučilišnih akceleratora za razvoj studentskih startupova.

Startup@foi studentskim poduzećima pruža podršku u vidu besplatnog savjetovanja, spajanja s uspješnim predstavnicima IT scene te potencijalnim mentorima, eksternaliziranih računovodstvenih i pravnih usluga te vrlo skoro i osiguravanjem mjesta za predinkubaciju u Tehnološkom parku Varaždin. Ovakva vrsta sustava podrške zainteresirala je i pojedina uspješna poduzeća poput Degordiana i Mediatoolkita, koja su se već samoinicijativno javila sa željom za uključenjem u sustav.