Varaždin će se velikim turnirom potvrditi kao disc golf centar jugoistočne Europe Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždin će se velikim turnirom potvrditi kao disc golf centar jugoistočne Europe

Ivica Kruhoberec | 17.4.2023. u 15:00h | Objavljeno u Sport

Iako je još 1985. godine Puležan Zvonko Slavić igrao disc golf te sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, taj sport tada još nije zaživio na ovim prostorima, već je trebalo proći još gotovo 30 godina da, iz drugog pokušaja, ova ekološka i urbana verzija tradicionalnog golfa pusti korijenje u Hrvatskoj, veli nam Dinko Šimenc, predsjednik Disc golf kluba Lagoda.

Upravo zahvaljujući njemu i sestri Maji, disc golf počeo se širiti prije 12 godina, odnosno dvije godine nakon što se Čakovčanin Predrag Peršak u SAD-u upoznao sa ovim sportom pa po povratku u Međimurje 2009. godine uredio disc golf teren u Martinuševcu.

- Disc golf se organizirano igra već oko 60 godina, a najpopularniji je u SAD-u, Kanadi te sjevernoj i zapadnoj Europi. Nekako se poklopilo da je slabije razvijen u cijeloj južnoj Europi, ali to se mijenja posljednjih godina. No, naša regija još uvijek debelo zaostaje za liderima. U SAD-u je uređeno više od 8.000 disc golf terena, a u Europi je predvodnik disc golfa Finska sa 726 terena. Nešto o popularnosti može reći i činjenica da je jedan finski lanac sportskih trgovina 2020. godine objavio da je oprema za disc golf bila njihov najprodavaniji segment sportske opreme, da je svjetska prvakinja u disc golfu Kristin Tattar proglašena za najbolju sportašicu Estonije u 2022. godini ili npr. da je Ministarstvo obrazovanja Finske nedavno objavilo istraživanje prema kojem je, za djecu od 11 do 15 godina disc golf treći izbor za ljetnu sportsku aktivnost, iza nogometa i biciklizma, ukazuje Šimenc.

Maja i Dinko zainteresirali su desetak Varaždinaca, koji su u kratkom vremenu postali nositelji razvoja ovog sporta u našoj zemlji...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...