Mladi Topličanci uspješni na utrci 24 sata Ivančice: "Bilo je jako teško, ali i jako zabavno" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Mladi Topličanci uspješni na utrci 24 sata Ivančice: "Bilo je jako teško, ali i jako zabavno"

Varaždinske vijesti | 26.4.2024. u 11:33h | Objavljeno u Sport

Na utrci 24 sata Ivančice, jednoj od najekstremnijih utrka takve vrste u Hrvatskoj, održanoj 12. i 13. travnja, sudjelovalo je čak 255 planinara, atletičara, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu, među kojima je i troje mladih Topličanaca – Marko Nofta (14), Matej Hokman (14) i Iva Plišo (15).

Rekord ovogodišnje utrke postavio je Slovenac Ivi Hrastovec koji se u 24 sata na Ivančicu popeo čak 19 puta, no velike uspjehe postigli su i naši mladi sugovornici iz Varaždinskih Toplica.

varazdinske_toplice_24_sata_na_ivanscicu_mladi_toplicanci_2.jpg

Naime, Marko se u 24 sata na Ivančicu popeo osam puta, i to po stazi Konj. Član je kluba SRD Sjeverozapad 315, a utrka 24 sata Ivančice jako ga je zanimala.

– Bavim se lagano trčanjem, počeo sam s lakšim utrkama i 24 sata Ivančice me jako zanimalo pa sam se prijavio. Većinu toga sam trčao preko dana jer su me navečer mučila koljena, a za sve uspone i spustove trebalo mi je 18 sati – rekao nam je Marko.

Vrlo uspješan bio je i 14-godišnji Matej koji je osvojio titulu najmlađeg sudionika s najviše uspona; popeo se čak deset puta po Konju. Član je kluba BK Maraton Beciklin iz Novog Marofa.

– Isprobali smo mnoge staze na Ivančici i Konj nam se nekako najviše dopao. Makar je najstrmiji, mi smo zaključili da bi nam se po Konju najviše isplatilo. Najkraći je pa vjerojatno i najbrži – kazao je Matej kojemu je za 10 uspona trebalo ukupno 18 sati. Dodao je da je planinariti pokušao prije nekoliko godina.

– Planinarenje mi se jako svidjelo, uživao sam u tome i tako sam odlučio početi i trčati i planinariti i baviti se generalno tim. Tata mi se također bavi trčanjem, ide sa mnom na utrke i skupa trčimo – rekao je.

varazdinske_toplice_24_sata_na_ivanscicu_mladi_toplicanci_3.jpg

U ovoj ekstremnoj utrci okušala se i Iva koja je utrku završila s pet uspona po stazi Pionir.

– Iskreno, htjela sam malo podržati organizaciju. Mama i tata su bili prošle godine i jako im se dopalo. Ove godine su također išli, tako da sam išla s njima – govori Iva, dodajući da joj je u početku plan bio tri uspona, pa su tako pet odrađenih uspona iznad očekivanja.

– Pet uspona mi je bio vrh, stvarno. Pionir je malo duža staza, zato ima prednost pred Konjem. Na listi smo ispred onih koji su isto išli pet puta, ali po Konju. Jedan dio Pionira je strm, ali onda je dalje, nekih 200 metara, malo ravnije. Bilo mi je jako teško, ali i jako zabavno. Super je organizacija, sve smo ondje imali, nismo trebali praktički ništa nositi osim odjeće. Mislim da idem i sljedeće godine – zaključila je Iva.

Osim nje, iduće godine u utrci ponovno planiraju sudjelovati i Marko i Matej te oboriti vlastite rekorde.

Hrabru trojku u srijedu je u prostorima Grada primila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

varazdinske_toplice_24_sata_na_ivanscicu_mladi_toplicanci_16.jpg

– Čestitam Ivi, Mateju i Marku na odvažnosti i na lijepom uspjehu. Utrka 24 sata Ivančice zaista je veliki sportski izazov, zato im svaka čast na ostvarenim uspjesima, pogotovo ako uzmemo u obzir njihove godine. Drago mi je vidjeti da se mladi rekreiraju i bave sportskim aktivnostima, stoga im poručujem da neka samo tako nastave i iduće godine želim im puno uspjeha u utrkama, uz, naravno, i dozu opreza! – poručila je gradonačelnica Ratković.

U nastavku pogledajte fotogaleriju: