SREDNJA ŠKOLA ARBORETUM OPEKA Svjetske trendove prenose u školski eko-vrt i plastenike

Sponzorirani članak | 30.3.2023. u 09:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Veliki izbor biljnih vrsta namijenjen je za sadnju uz okućnice, za sadnju na gredice javnih površina i groblja te kao balkonsko cvijeće i sadnju u ukrasne posude

Učenici poljoprivrednih zanimanja Srednje škole "Arboretum Opeka" praktičan dio nastave odrađuju na školskim površinama koje su organizirane u nekoliko praktikuma, a to su aranžerski praktikum, rasadnik ukrasnog bilja, kontejnerska stanica, klijalište, plastenici, staklenici, eko-vrt, voćnjak, ratarske površine i stočna farma.

Raznolikost proizvodnje omogućuje održavanje kompletne praktične nastave u školi tijekom koje učenici stječu znanja i vještine iz različitih grana poljoprivredne proizvodnje. Velika važnost pridaje se novim znanjima i tehnologijama tako da nastavnici zajedno sa učenicima redovito sudjeluju u Erasmus+ projektima sa ciljem dodatnog obrazovanja i osposobljavanja iz poljoprivredne struke.

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_4.jpg

Na nedavno održanom seminaru u sklopu Erasmus+ projekta "Sustainable Gardening for a Shared Future" održanom u partnerskoj školi "Gartenbauschule Langenlois" u Austriji, sudionicima su prezentirani svjetski trendovi u proizvodnji povrća, sortiment sjemena iz organskog i biodinamičkog uzgoja te inovativan način prerade povrća liofilizacijom.

Naoružani novim znanjima i sjemenskim materijalom učenici u školskom vrtu trenutno sade presadnice azijskih salata te će ispitati mogućnost uzgoja za naše pojmove novih vrsta koje se smatraju hranom budućnosti i vrlo su cijenjene u elitnim restoranima diljem svijeta.

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_1.jpg

Na školskom eko vrtu nalazi se i vrlo neobičan nasad američkih borovnica. Naime, američka borovnica je vrsta koja ima vrlo specifične zahtjeve prema tlu, stoga je priprema tla za sadnju od životne važnosti za navedenu vrstu. Zato se u intenzivne voćnjake američke borovnice uvodi novi koncept uzgoja, a to je uzgoj u vrećama.

Učenici su u sklopu praktične nastave sami pripremili supstrat za sadnju od kokosovih vlakana, perlita i kiselog treseta. U nasadu je nekoliko sorata različitog vremena dozrijevanja, a trenutno učenici odrađuju prihranu organskim gnojivima.

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_2.jpg

U školskim staklenicima i plastenicima učenici stječu znanja o sjetvi, pikiranju, presadnji, primjeni uzgojnih mjera i zahvata u proizvodnji ukrasnog bilja za uzgoj u zaštićenim prostorima i na otvorenom. Veliki izbor biljnih vrsta namijenjen je za sadnju uz okućnice, za sadnju na gredice javnih površina i groblja te kao balkonsko cvijeće i sadnju u ukrasne posude.

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_6.jpg

Zbog neposredne blizine perivoja Arboretuma Opeka, škola ima dugu tradiciju proizvodnje dendroloških vrsta. Navedena proizvodnja organizirana je kroz klijalište, kontejnersku stanicu i rasadnik ukrasnog bilja. Dendrološka proizvodnja temelji se na uzgoju stablašica i to uglavnom crnogorice, grmlja i penjačica. Osim poznavanja rasadničarske proizvodnje dendroloških vrsta, učenici stječu znanja i vještine iz uređenja i održavanja zelenih površina.

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_3.jpg

Sadnice i savjeti o sadnji Ukoliko ste u potrazi za sadnicama za uređenje okućnice i vrta, slobodno se obratite djelatnicima rasadnika i plastenika Srednje škole "Arboretum Opeka". Uz veliki izbor biljaka kupci mogu dobiti savjet o izboru biljnih vrsta, načinu i vremenu sadnje, razmaku sadnje, rezidbi, prihrani i zaštiti. Sve informacije o prodaji možete dobiti na broj telefona 098/639-666 ili putem Facebook stranice Srednje škole "Arboretum Opeka".

srednja_skola_arboretum_opeka_marcan_29032023_5.jpg