Štromar saborskim zastupnicima: Zaustavite nepravdu koju Vlada čini Varaždinskoj županiji

Valerija MIhalić | 17.3.2016. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar održao je danas sastanak sa saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije. Iako su poziv dobili svi saborski zastupnici, na sastanku su se pojavili samo Božica Makar i Milorad Batinić iz HNS-a, te Ladislav Ilčić iz HRAST-a.

- Moja je zamolba prema svim saborskim zastupnicima da se svakih mjesec do dva sastajemo da prođemo teme koje su bitne za Varaždinsku županiju, a sada imamo čak osam saborskih zastupnika iz različitih političkih stranaka i kad bi zajednički komunicirali, mogli bismo ostavriti što više projekata - pojasnio je Štromar.

Ovaj put Štromar je sastanak sazvao uoči izglasavanja Državnog proračuna za 2016. godinu. Pozvao je, naime, saborske zastupnike na sastanak vezan prvenstveno za najavljene promjene modela sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, kao i najavljeno otkazivanje sufinanciranja troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, a sve kako bi se zajedničkim djelovanjem našlo rješenje za nastavak projekta, koji su pokrenuti upravo u Varaždinskoj županiji.

- Zbog proračuna koji se donosi, sazvali smo hitnije ovaj sastanak. Imamo 14 tema, dosta amandmana, ali jedan je izuzetno bitan, gdje se očito vidi da je napravljen jedan atak na Varaždinsku županiju, jer nam se smanjuju sredstva u proračunima, država manje daje nego što je prije davala. Mi imamo sporazume s Vladom RH, jer država uplaćuje godišnje 15-ak milijuna kuna za sve škole koje smo napravili po modelu javno-privatnog partnerstva. U proračunu za prošlu godinu i u projekcijama za ovu i 2017. bilo je predviđeno oko 22,5 milijuna kuna. Međutim, u ovom prijedlogu proračuna nema te stavke, a niti u projekcijama za 2017. i 2018. To nas je iznenadilo jer imamo potpisane sporazume s Vladom RH u kojima se obavezuje da će sufinancirati te projekte s 55 posto - rekao je Štromar.

- Moja velika zamolba prema svim zastupnicima da naprave pritisak prema Vladi, prema ministru financija i ministru znanosti da se vrati ta stavka i da se ispravi nepravda koja je najvjerojatnije slučajnu učinjena. Moramo znati da su osigurana sredstva za sufinanciranje dvorana koje su građene za rukometno prvenstvo, a za naša 32 objekta koja se koriste minimalno 300 dana u godini za obrazovanje sada ukidaju sufinanciranje. Mislim da su naši projekti puno kvalitetniji, bolji i potrebniji.  Ako Vlada ne vrati tu stavku, morat ćemo zaustaviti sve razvojne projekte, dotacije udrugama, slijede otkazi, smanjenje plaća i županija će hibernirati i čekati neka bolja vremena - istaknuo je Štromar.

Ladislav Ilčić rekao je pak kako će pokušati iskomunicirati unutar Domoljubne koalicije da se ''kompenzira udarac na Varaždinsku županiju''.

- Sigurno je da projekt JPP-a pokazuje brojne nedostatke, pogledajte samo prijmer sportske dvorane u Varaždinu za koju se daje 100 tisuća kuna dnevno za iznajmljivanje od tri do četiri sata, od čega pola plaća Grad Varaždin, a pola država. Sigurno da su ovi školski projekti JPP-a bolji od dvorane, ali pokazuju brojne nedostatke. S obzirom na to da je Varaždinska županija nesrazmjerno puno ušla u projekte po modelu JPP-a, sada nesrazmjerno puno trpi posljedice zbog ukidanja toga. Pitanje je zašto se sada dvorane nastavljaju financirati, a škole ne, to je jedna dtvar koju ću unutar Domoljubne koalicije pokušati iskomunicirati, da se napravi nekakva prenamjena i da se kompenzira ovaj udarac na Varaždinsku županiju - najavio je Ladislav Ilčić.

- Činjenica je da Varaždinska županija ima standard školstva veći od prosjeka države, i trebamo gledati da se to na neki način obrani - istaknuo je Ilčić.