FOTO Učenici OŠ Sveti Ilija opet zaplesali, svladali "Supermana" i "Barta Simpsona" Foto: Jelena Keretić

FOTO Učenici OŠ Sveti Ilija opet zaplesali, svladali "Supermana" i "Barta Simpsona"

VV / Simona Benc | 9.4.2024. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

U Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Sveti Ilija održana je plesna radionica urbanih plesnih stilova, posljednja u nizu plesnih radionica u sklopu projekta "Korak, pokret, okret!".

Radionicu je vodila Romana Rod, licencirana trenerica te osnivačica i voditeljica Plesnog kluba "Feel".

Učenici su tako naučili što su i kada su nastali street dance i hip-hop.

- Street dance je zajednički naziv za različite plesne stilove nastale u SAD-u od kraja '60-ih godina 20. stoljeća do početka 21. stoljeća. Većina plesova nastala je na ulicama, odakle dolazi i sam naziv. Hip-hop je modificirani oblik disco plesa koji karakteriziraju osjećaj za glazbu, ritam i kreativnost. Nastao je sredinom '70-ih godina prošlog stoljeća. Afroamerikanci i Latinoamerikanci održavali su zabave na kojima su DJ-evi spajali ritmove pjesama s dviju ploča u isto vrijeme. Hip-hop u sebi sadrži elemente raznih plesova kao što su jazz, balet i step, a tri glavna elementa tog plesa su: popping, breaking i locking - pojasnili su iz škole.

Radionica urbanih plesnih stilova bila je vrlo zabavna. Uz dinamičnu prezentaciju sudionici su se najprije upoznali s osobitostima plesnih stilova i načinom podjele plesača u plesne kategorije. Nakon toga naučili su razne pokrete street dancea, a kako su istaknuli, najzanimljiviji su bili "Superman" i "Bart Simpson".

Pojedinačne je pokrete valjalo spojiti u cjelinu. Bio je to pravi izazov jer hip-hop i street dance sami po sebi zahtijevaju brzinu, snalažljivost i trud, no uz odličnu trenericu uspjeli su naučiti kratku koreografiju te se sjajno zabavili, pa čak i natjecali u skupinama, što je također jedna od osobitosti street dancea.

Učenici su kućama otišli s osmijehom na licima i u plesnome ritmu te s važnom spoznajom: kada plešete urbanim plesnim stilom, nije bitno izgledati dobro, nego se osjećati tako.

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_1.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_2.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_3.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_4.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_5.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_6.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_7.jpg

os_sveti_ilija_plesna_radionica_08032024_8.jpg