CESTICA Uz Dan državnosti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Varaždinske vijesti | 30.5.2022. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

U spomen na poginulog hrvatskog branitelja Mirka Lazara u Natkrižovljanu je povodom dana Dana državnosti 2015. godine podignuti spomenik, a u organizaciji Općine Cestica odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima uz Dan državnosti odvija se i svih narednih godina na tom mjestu, pa tako i ove godine.

Ovogodišnje obilježavanje započelo je u Cestici, paljenjem svijeća na grobovima poginulih branitelja Janka Kukeca i Damira Bednjanića, nakon čega je zapaljena svijeća i kod centralnog križa, a nakon toga je izaslanstvo Općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom položilo vijenac i
zapalilo svijeće i u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu kod spomen obilježja hrvatskom branitelju Janku Kukecu.

S početkom u 18 sati obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske nastavljeno je kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Mirku Lazaru u Natkrižovljanu, a istome su, uz izaslanstvo Općine Cestica, prisustvovali i predstavnici Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995., obitelj pokojnog Mirka i brojni župljani župe Sveta Barbara Natkrižovljan, kao i vijećnici Općine Cestica.

Odavanje počasti započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a kod spomen obilježja prvo je vijenac položila obitelj Lazar, potom članovi Kluba varaždinskih branitelja te izaslanstvo Općine Cestica.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio načelnik Mirko Korotaj, a potom predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995. Vladimir Leskovar, nakon čega je Općini Cestica, Klubu branitelja i žiteljima župe Sveta Barbara na čuvanju uspomene na brata Mirka, u ime obitelji, zahvalio brat Željko Lazar.

Na prijedlog načelnika Mirka Korotaja potom su okupljeni otišli na groblje gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće kod spomen ploče svećenicima župe Sveta Barbara pokopanim na groblju Natkrižovljen, a na kojem je 10. svibnja ove godine pokopan vlč. Janko Bunić koji je župom Natkrižovljan upravljao od 1991. do 2014. godine.

 Molitvu kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Mirku Lazaru i na grobu vlč. Janka Bunića, predvodio je vlč. Mario Filipović, a u završnom dijelu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Općini Cestica vlč. Mario predvodio je misu u crkvi Svete Barbare.