Od darivanja vode do obilja za blagdanskim stolom: Kaj se negda jelo na Božić?

Od darivanja vode do obilja za blagdanskim stolom: Kaj se negda jelo na Božić? Foto: ilustracija

- Sega kaj na Božić! – narodna je izreka koja označava obilje i to prije svega obilje u hrani i za čovjeka i za domaće životinje.

Naši su preci za Božić nastojali imati puni stol, a ovako se nekada jelo u Visokom i okolici - na Božić se nije smjelo ništa drugo raditi osim hraniti stoku koja se toga dana obilnije hranila. Za božićni doručak, ruček, jela se mrzletina i devenice. Osoba koja je na božićno jutro prva išla na zdenac po vodu morala je darivati vodu tako da je u zdenac ubacila jabuku ili pozlaćeni orah.

Za božićni ručak, obed, pripremala se reska jušica od rezanca, kuhana kokoš, hren, guska ili purica s mlincima i salata od zelja. Siromašnija domaćinstva priređivala su svinjsku pečenjku s ciklom.

U ranim poslijepodnevnim  satima odlazilo se na misu večernjicu. Iza večernjice ispred crkve i na pijacu susjedi, rodbina i prijatelji međusobno bi si čestitali Božić, a krsni kumovi i mladići bi darivali svoje zetiće i djevojke crvenim jabukama božićnicama ili pisanikama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.