Predrag Štromar i Marijan Kostanjevac Foto: Krešimir Đurić

FOTO Za 26 projekata općina i gradova u Varaždinskoj županiji stiže ukupno šest milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 20.6.2018. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama Općine Vinica ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je načelnicima i gradonačelnicima s područja Varaždinske županije uručio Odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini.

Općinama i gradovima odobreno je ukupno 26 projekata u ukupnom iznosu od šest milijuna kuna, a koji se pretežno odnose na manje komunalne projekte pooput održavanja nerazvrstanih cesta, modernizacije javne rasvjete, proširenje groblja, uređenje dječjih i sportskih igrališta i ostalo.

- Od lipnja prošle godine do danas, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ovu je županiju uložilo ili ugovorilo ukupno 160 milijuna kuna. Riječ je o izuzetno velikom iznosu i mislim da smo misija koju smo imali i ostvarili. Naime, naši načelnici i gradonačelnici najbolje znaju što treba njihovim građanima i zato se nismo uplitali u njihove odluke. Mi smo napravili natječaj, oni su rekli za što im trebaju sredstva i koliki iznos, i svi koji su iz naše županije tražili sredstva su i dobili - poručio je Štromar ponovivši da će se sve dok je u Vladi RH brinuti o građanima županije te o načelnicima i gradonačelnicima iz koje god političke opcije bili.

To se, dodao je, može i dokazati. Lani je, primjerice, izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zahvaljujući čemu su u proračune općina, gradova i županija stigla dodatna sredstva.

- Nije se radilo o sredstvima od 50.000 ili 100.000 kuna već o 1,5 do 11-12 milijuna kuna u slučaju većih gradova i mislim da država treba i dalje tako raditi, odnosno decentralizirati sredstva jer ljudi na terenu najbolje znaju što treba njihovim građanima. Oni će time dobiti kvalitetniju komunalnu infrastrukturu, ali i sve drugo što im je potrebno - napomenuo je Štromar.

Domaćin današnjeg susreta, vinički načelnik Marijan Kostanjevac, u ime kolega načelnika i gradonačelnika zahvalio je na dobivenim sredstvima. Konkretno, Općini Vinica odobreno je 405.000 kuna za modernizaciju i sanaciju nerazvrstanih cesta.

- Mi smo svi sretni kada se s državne razine usmjeravaju sredstva za prijekopotrebne projekte na području naših općina i gradova. Iako ta sredstva nažalost nisu dostatna za potrebe koje imamo, i koje su iz dana u dan sve veće, moramo biti zahvalni jer su se ipak neke stvari promijenile. Decentraliziraju se određena sredstva, „lakše se diše“ i tim stvarima možemo nešto više napraviti - rekao je Kostanjevac.

Štromar je ujedno najavio da će se u Saboru idući tjedan raspravljati o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za kojeg očekuje da će uskoro biti i donijet.

- Kroz ljeto imamo natječaje za banke, a početkom rujna natječaj za građane. Ovim putem pozivam sve koji žele riješiti stambeno pitanje da se jave za subvencionirani kredit. Natječaj će biti otvoren tjedan dana i svi koji će javiti će dobiti subvenciju - najavio je.