„Europske vrijednosti nisu čestitke Baby Lasagna-i izvršne vlasti“

vv / hnd | 8.5.2024. u 19:59h | Objavljeno u Aktualno

Josip Bohutinski, Jelena Mikovčević, Ivana Dragičević i Dora Kršul dobitnici su nagrade „Europa“ za najuspješnije medijske radove u 2023. godini iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana, koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo u partnerstvu s Uredom Europskog parlamenta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

U kategoriji pisanog novinarstva nagrada je uručena Josipu Bohutinskom za dvije reportaže „Ropstvo u narančastom“ objavljene u Večernjem listu.

Ocjenjivački odbor ustvrdio je da je kroz osobno iskustvo stranog radnika u skladištima velikih kompanija u Njemačkoj Bohutinski ukazao na problem radničkih, ali i ljudskih prava stranaca.

-Slikovitim prikazima, autor teksta uvukao je čitatelja u redove narančastih prsluka, u koje su uvučeni oni koji zbog vlastite egzistencije i potrage za boljim životom prolaze torturu agencija, velikih kompanija i ksenofobije. Neosporna je činjenica da je nakon ovih reportaža potrebna nadogradnja tekstova u kojima će se propitati uloga institucija i agencija s obzirom na istaknuta kršenja radničkih prava i ksenofobiju. Zaključno, žiri smatra kako je Bohutinski u svojim reportažama uspio prikazati drugu stranu Europe koja se često voli prikazivati kao solidarna i uključiva, istaknuto je u obrazloženju žirija.

Za serijal tekstova o „slučaju Geodezija“ u kategoriji internetskog novinarstva nagrađena je Dora Kršul iz Telegrama.

 - Slučaj o manipulacijama i zloporabi novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu u Zagrebu pokazao se kao jedna od vodećih interesnih afera u hrvatskom javnom i političkom životu posljednjih godina. Dora Kršul je na ovoj temi radila temeljito, detaljno je istraživala svaku informaciju i podatak koji je dobila, vodeći se postulatima novinarske profesije, kao i načelima vladavine prava. U radu je nailazila na velike otpore institucija, a zbog svoje istrage bila je izložena prijetnjama i javnim difamacijama državnih dužnosnica i dužnosnika, istaknuo je ocjenjivački odbor čija je odluka o nagradi u ovoj kategoriji donesena jednoglasno, stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog odbora. 

Dora Kršul, novinarka godine u izboru članova HND-a i dobitnica nagrade Europa u svom govoru podsjetila se vremena ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013., kada je bila na drugoj, odnosno trećoj  godini na faksu.

-Sjećam se da smo tada puno raspravljali o tome tko će od nas ostati u Hrvatskoj, a tko otići nakon faksa. Bili smo malobrojni mi koji smo govorili da ćemo ostati. Smatrala sam da treba ostati i boriti se za bolje društvo, temeljeno na europskim vrijednostima. Alat za tu borbu dalo mi je novinarstvo.  Upravo je novinarstvo, pošteno i slobodno novinarstvo, danas na braniku pristojne, europske Hrvatske.  Europske vrijednosti nisu kontinuirani verbalni ispadi s pozicije moći na novinare; europske vrijednosti nisu represivni zakoni koji zastrašuju nas i naše izvore; europske vrijednosti nisu trpanje novca u medije radi prijateljskog tretmana; europske vrijednosti nisu niti podjela novca na naš nacionalni i europski u kojoj je ok pljačkati domaći novac; europske vrijednosti nisu potkopavanje vrijednoga rada europskih tužitelja; europske vrijednosti nisu prigodničarske zastavice Hrvatske i EU na reveru; europske vrijednosti nisu zanemarivanje znanosti i obrazovanja; europske vrijednosti nisu niti čestitke Baby Lasagni iz izvršne vlasti, dok on pjeva o odlasku mladih iz Hrvatske, bez povratka.  Sve ove negacije, one same i šutnja o njima, samo jačaju one koje su protiv ideje o Europi.  Kao što sam rekla ovdje u petak, za borbu za bolju, pristojnu, europsku Hrvatsku trebaju nam mladi i ovom ih prilikom opet pozivam da nam se, oni koji o tome razmišljaju, u toj borbi pridruže u novinarstvu. Pozivam ih, kao i sve ostale, i da u što većem broju izađu na izbore za Europski parlament, kazala je najbolja hrvatska novinaraka Dora Kršul.   

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu je dobila emisija Dossier Europa Hrvatskog radija na temu cyberbullinga autorice Jelene Mikovčić. Potaknuta kampanjom u Europskom parlamentu, Mikovčić je odlučila javnosti predstaviti ozbiljan problem nasilja na internetu kroz šokantno iskustvo Irkinje Jackie Fox i njezine kćeri Nicole koja je zbog online nasilja počinila suicid.

- Emisija je na svim razinama odrađena stručno i profesionalno – od odabira aktualne i važne teme te relevantnih sugovornika, preko odlično posložene forme (...) pa sve do izazivanja snažne emocije kod slušatelja i poticanja na promišljanje o ozbiljnom društvenom problemu. Upravo ovo posljednje za svakog je novinarku i novinara najveća nagrada i priznanje za stručnost i trud, istaknuto je u obrazloženju. 

Serijal „Glasači 2024.“ autorice Ivane Dragičević (N1 Hrvatska) proglašen je najuspješnijim ostvarenjem u kategoriji televizijskog novinarstva.

-Ivana Dragičević odabrala je jednu od najrelevantnijih, a najpotisnutijih tema u međudjelovanju Hrvatske s ostatkom Europske unije: pitanje mladih i sve dublje  krize razumijevanja među generacijama. Studioznim i eruditskim pristupom, autorica  dojmljivo demontira standardne predrasude o nezrelom mladom naraštaju, pokazuje kako mlade saslušati, shvatiti i uvažiti njihove razloge, svjetonazore, kako im razumjeti potrebe, životni stil, odabire i očekivanja umjesto da ih se prepušta globaliziranom kaosu tržišta, novih tehnologija, ekstremista, kriminalaca i autoritarnih protudemokratskih sila izvan Europske unije. Dragičević iskreno zanima tema koju istražuje. Pristupa joj bez predrasuda pa će po inteligentne odgovore na inteligentna pitanja otići kod starijeg bečkog politologa, ali i kod mlade beogradske trap glazbenice, ustvrdio je između ostalog Ocjenjivački odbor u obrazloženju nagrade, koja je dodijeljena Ivani Dragičević.