Varaždinski folklorni ansambl ide na šestodnevnu turneju Belgijom

VV | 11.4.2017. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl ovogodišnje će uskršnje praznike provesti na šestodnevnoj turneji u Belgiji. VFA će od 13. do 18. travnja sudjelovati na međunarodnom festivalu folklora Paasfeesten u gradu Leuvenu nedaleko od Brisela.

VFA je na Paasfestenu trebao sudjelovati prošle godine, no zbog terorističkog nastupa u Briselu 22. ožujka 2016., samo dva dana uoči početka festivala, ansambl je bio prisiljen otkazati turneju. Inače, VFA je na istom festivalu sudjelovao 2004. godine, stoga se članovi ansambla vesele obnovi starog prijateljstva, u duhu europskih civilizacijskih vrijednosti koje nadilaze mržnju i nasilje.

Paasfeesten se od 1975. godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa. Festival zajednički organizira nekoliko lokalnih folklornih skupina – Reuzegom, Rozemarijntje, 't Havermeuleke i Carpevento, uz podršku lokalnih i regionalnih kulturnih i turističkih institucija. Kvalitetu festivala prepoznala je i međunarodna organizacija CIOFF, podružnica UNESCO-a za folklornu umjetnost koja okuplja najbolje svjetske festivale folklora. Upravo na takvim festivalima VFA već godinama sudjeluje.

Ove će godine, uz VFA, na festivalu sudjelovati grupe iz Češke, Mađarske i Portugala, kao i nekoliko lokalnih skupina. Uz nastupe na glavnoj festivalskoj pozornici u sklopu Rijschool, VFA će izvesti i prigodan program na uskršnjoj misi te sudjelovati u paradama na ulicama Leuvena na kojima će ambasadore Varaždina pratiti tisuće građana.

Na ovoj turneji varaždinski folkloraši predstavit će se s nekoliko koreografija plesova i pjesama Hrvatskog Zagorja i Međimurja te vokalno-instrumentalnim repertoarom pjesama iz raznih krajeva Hrvatske. Bogat program pripremili su plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker, pod budnim okom umjetničkog voditelja Pjerina Hrvaćanina.