Varaždinski folklorni ansambl u subotu s gostima iz Slovenije i Koprivnice u kazalištu

VV | 15.12.2017. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl održat će u subotu 16. prosinca godišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Koncert će kao gosti uveličati Folklorni ansambl Koprivnica i Folklorno društvo Kres iz slovenskog Novog Mesta.

Godinu 2017. Varaždinskog folklornog ansambla obilježila su velika inozemna gostovanja. VFA je u travnju sudjelovao na uskršnjem međunarodnom festivalu folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu, a u srpnju na Dunedin festivalu u škotskoj prijestolnici Edinburghu. Škotska turneja bila je najambicioznije i najzahtjevnije inozemno putovanje u povijesti ansambla koji iduće godine slavi jubilarnu 20. obljetnicu rada.

Uz inozemne uspjehe koji su već postali zaštitni znak našeg reprezentativnog gradskog folklornog ansambla, VFA je u listopadu treću godinu zaredom predstavljao Varaždinsku županiju na državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu.

Ovu veoma uspješnu godinu ansambl će zaokružiti velikim koncertom u svome gradu, na velikoj sceni HNK u Varaždinu. Bit će ovo prvi koncert Varaždinskog folklornog ansambla u HNK od travnja 2015. godine i prva prigoda da u Varaždinu ugosti ove folklorne skupine.

S FA Koprivnica VFA njeguje dugogodišnje prijateljstvo, redovito se susreću na raznim smotrama diljem Hrvatske, stoga je ovo bila idealna prilika da ih pozovu u Varaždin. S FD Kres članovi VFA susreli su se na spomenutoj državnoj smotri folklora gdje ih je oduševila njihova kreativnost u scenskoj izvedbi slovenskih narodnih plesova i pjesama.

„FA Koprivnica je bez sumnje jedan od najboljih hrvatskih folklornih ansambala i veliko mi je zadovoljstvo da ih napokon možemo ugostiti u Varaždinu. S druge strane, Slovenci zaista puno ulažu u folklor i puno pažnje posvećuju svojoj tradicijskoj kulturi. FD Kres svojim koreografijama pomiče granice unutar kojih smo navikli promatrati folklor na sceni i siguran sam da će to biti zanimljivo varaždinskoj publici“, riječi su umjetničkog voditelja VFA, Pjerina Hrvaćanina.

Varaždinski folklorni ansambl predstavit će se kao domaćini s plesovima i pjesmama Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Prigorja i Gradišća. Gosti će izvesti po dvije koreografije. FA Koprivnica predstavit će nam bogatstvo narodne umjetnosti Podravine, dok će FD Kres izvesti jednu koreografiju pokladnih običaja i jednu neobično, no izuzetno zanimljivu točku u koju su uključili dramske elemente i pritom ruše kazališne konvencije poput četvrtog zida.

Program Varaždinskog folklornog ansambla uvježbali su umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker. Koncert počinje u 20h, a ulaznice potražite na blagajni HNK u Varaždinu.