Varaždinski folklorni ansambl nastupio u HNK s gostima iz Slovenije i Koprivnice

VV | 22.12.2017. u 08:29h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl održao je u subotu 16. prosinca koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu koji su kao gosti uveličali Folklorni ansambl Koprivnica i Folklorno društvo Kres iz slovenskog Novog Mesta. Gotovo potpuno popunjeno gledalište varaždinskog kazališta uživalo je u sat i pol vrhunske folklorne umjetnosti.

Varaždinski folklorni ansambl od osnutka 1998. godine folkloru pristupa kao scenskoj umjetnosti ravnopravnoj operi, mjuziklu i baletu. Koreografije koje ansambl izvodi umjetnička su djela čija je vrijednost kroz brojne nagrade i priznanja potvrđena u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao takav, folklor je najljepše izvoditi i gledati u kazališnom ambijentu, stoga je koncert u varaždinskom kazalištu uvijek posebno iskustvo za članove VFA.

Domaćini su se predstavili s četiri koreografije iz svog bogatog repertoara – nagrađivanom koreografijom južnog Gradišća „Oj nadaljski zdenci“, međimurskim spletom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“, svojim zaštitnim znakom, koreografijom Hrvatskog Zagorja „Črna gora, javorek zeleni“ i prigorskim pjesmama i plesovima pod nazivom „Trninaj, trninaj“.

Izuzev „Oj nadaljski zdenci“ koju potpisuje Jelena Tyran, autor koreografija je umjetnički voditelj i osnivač ansambla, Pjerino Hrvaćanin. Uz njega program su uvježbali voditelj folklorne sekcije Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Gosti su se predstavili s po dvije koreografije. Folklorni ansambl Koprivnica predstavio nam je narodne pjesme i plesove Podravine. U koreografiji „Zorja moja zorja“ pjevaju o odlascima mladića u vojsku, dok su u koreografiji „Iz ždalskih vrtova“ zapjevali na mađarskom. Naime, Ždala je selo u Podravini čiji stanovnici govore mađarski, iako se smatraju Hrvatima.

Folklorno društvo Kres iz Novog Mesta u svojoj prvoj točki pokazao je pokladne običaje Kranjske. U Veoma zanimljiva bila je njihova druga koreografija zato što su jednu staru slovensku baladu iz 18. stoljeća upotrijebili kao scenarij za igrokaz u kojem selo sudi ljubavnici jednog plemića, a u nastupu ruše i klasični kazališni četvrti zid te u točku uključuju i publiku.
S FA Koprivnica VFA njeguje dugogodišnje prijateljstvo, redovito se susreću na raznim smotrama diljem Hrvatske, i iznimno im je drago da su ih napokon mogli ugostiti u Varaždinu. S FD Kres članovi VFA susreli su se u listopadu na državnoj smotri folklora u Čakovcu gdje ih je oduševila njihova kreativnost u scenskoj izvedbi slovenskih narodnih plesova i pjesama, što su poželjeli pokazati i varaždinskoj publici.

Reakcije publike bile su sjajne, a nakon posljednje točke gledatelji plesače i svirače Varaždinskog folklornog ansambla nisu pustili s pozornice te je uslijedio i bis.

Ovaj koncert bio je zasluženi vrhunac sjajne godine za Varaždinski folklorni ansambl koju su obilježila dva značajna inozemna gostovanja. VFA je u travnju sudjelovao na uskršnjem međunarodnom festivalu folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu, a u srpnju na Dunedin festivalu u škotskoj prijestolnici Edinburghu. Škotska turneja bila je najzahtjevnije inozemno putovanje u povijesti ansambla, no članovima će zauvijek ostati u sjećanju.

Kao jedan od najvećih promotora grada Varaždinu u inozemstvu, Varaždinski folklorni ansambl već sada priprema inozemne turneje za ljeto 2018. godine. Iduća će godina za članove VFA biti posebna zato što ansambl 2018. slavi 20. obljetnicu rada.