“Skriti izazovi” – nova pjesnička zbirka fra Maria Crvenke

mr. sc. Mirko Varga | 28.4.2018. u 11:03h | Objavljeno u Društvo

U palači “Herzer” Gradskog muzeja Varaždin 20. travnja održana je promocija dvojezične pjesničke zbirke uglednog suvremenog pjesnika i publicista kršćanskog nadahnuća, fratra i redovnika dr. sc. fra Maria Crvenke pod vrlo intrigantnim naslovom “Skriti izazovi” –“Verbogene Herausforderungen”. Zbirku je predstavio recenzent, mr. Ernest Fišer. Pomno odabrane pjesme recitirao je akademski glumac Zvonko Zečević a na njemačkom jeziku sam autor. U glazbenom dijelu nastupio je s uglazbljenom pjesmom autora vrlo nadahnuto maestro prof. Ivan Mežnarić koju je harmonikom pratio Nikola Hrupek. Zbirka je izašla u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu te renomirane izdavačke kuće “Tonimir” iz Varažinskih Toplica.

Dr. sc. Fra Mario Crvenka koji od 2015. djeluje u Franjevačkom samostanu u Varaždinu, nakon Slavonskog Broda, gdje je ostavio duboke tragove u franjevačkom samostanu od 2000. predstavlja nam se u vrlo kratkom vremenu nakon dviju haiku zbirci trećom dvojezičnom stihzbirkom pod nazivom “Skriti izazovi”. Od 1997. do 2000. obavljao je župničku službu u njemačkoj župi Neuffenu, a od 2000. bio je župnik u njemačkom mjestu Landau te istodobno postaje predavačem na Sveučilištu Koblenz / Landau, na odjelu za kemiju gdje je predavao kolegij “Prirodne znanosti i religija” temeljenim na prirodoslovnim i teološkim znanostima. Krunu svoje blistave karijere pater Mario doživio je 25. svibnja 1995. kad je primljen u “Red vitezova sv. Groba” u Jeruzalemu.

Riječ je o zbirci koja sadrži 33 pjesme raspoređene u četiri tematke cjeline: “Vrt”, “On i ja”, “Svakodnevnica” te “Suton” koje su paralelno prevedene na njemački jezik. Iako nevelika opsega po broju zastupljenih pjesama zbirka je iznimno bogata sadržaja te kreativne izražajnosti kojom autor na svoj osebujan način preispituje središnju poemu vlastitog života – svoje ovozemaljske poetske tragove na Božjoj stazi vječnosti. Govori, dakle fra Mario da: “voli Boga, Boga koji voli da jesam, a ja jesam jedan jer mu na srcu ležah”. Njegovom stihu čitatelj može vjerovati, jer uistinu je taj Bogu na srcu ležao, kad ga je obdario takvim duhovnim darovima, napose darom vjere, pa ga u svijet otputio da svojom vedrinom i optimizmom pridobiva ljude, te ih umrežuje iskonskom Petrovom mrežom i privodi Kristu Universalisu.

Snagu za svoja prihvaćanja drugih i svoju želju da bude prihvaćen od drugih fra Mario nalazi u zapisanim molitvenim nagovorima svoje uzdanice Edith Stein: “Gospodine Bože moj, uzmi me meni i podaj me posve sebi.”

U najnovijoj zbirci autor fra Mario Crvenka uspješno čitatelju predočuje snagu vjere te Božje ljubavi, koja mu daju dodatnu snagu i u najtežim životnim dilemama i izazovima. Stoga je njegova najnovija pjesnička zbirka inspirativna, puna metaforike i široke refleksivnosti, kojom autor širi vlasite obzore poetskog korpusa, ali također oplemenjuje aktualnu hrvatsku liriku duhovnog nadahnuća.

Označeno u