FOTO Počeo Festival znanosti na Sveučilištu Sjever: više od stotinu raznovrsnih programa

Sveučilište Sjever/vv | 24.4.2023. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

Svečanim otvorenjem i radionicama, kao i predstavljanjem rada i aktivnosti odjela Sveučilišta Sjever otvoren je u Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever 24. travnja Festival znanosti.

Festival znanosti otvoren je u godini kada se obilježavaju u svijetu znanosti i tehnologije brojne obljetnice, poput 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, 120 godina kako je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir. U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

Tema Festivala znanosti - Priroda i društvo

Na te je važne obljetnice podsjetio pozdravljajući brojne okupljene prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

- Ove je godine tema Festivala znanosti Priroda i društvo. Cilj je Festivala koji na Sveučilištu Sjever u oba sveučilišna centra u Varaždinu i Koprivnici objedinjuje više od 100 radionica, predavanja i raznih programa, približavanje znanosti javnosti, informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, ali i poboljšati javnu percepciju znanstvenika, te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Zato smo mi na Sveučilištu Sjever pripremili programe za sve dobne skupine od predškolaraca do šire populacije, ali i programe na izdvojenim lokacijama poput Glazbene, te Medicinske škole u Varaždinu, Muzeja Grada Koprivnice, škola i vrtića u tri sjeverne hrvatske županije, ali i programe u drugim krajevima poput Biograda ili Ogulina. Želja nam je popularizirati znanost i otvoriti vrata Sveučilišta Sjever na kojem je danas više od 5000 studenata iz cijele Hrvatske svim zainteresiranima - poručio je rektor Sveučilišta Sjever.

Okupljene je u ime Grada Varaždina pozdravio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

"Izazovi pred nama"

- Pred nama svima su izazovi kako će se razvijati znanost ne samo u budućnosti, već i u sadašnjosti, jer društvo se treba razvijati na temeljima znanosti. Vidimo kako se umjetna inteligencija brzo razvija i mijenja i prirodu i društvo u cjelini. Moramo se prilagoditi promjenama, a ovaj Festival znanosti na Sveučilištu Sjever pokazuje kako je važno i najmanje što prije upoznati sa znanošću - poručio je Marković, poželjevši uspješan Festival znanosti.

Događanje koji se održava u više od 3o gradova širom Hrvatske u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja otvorio je u Varaždinu predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

"Nedavno smo vidjeli koliko su znanstvenici važni"

- Koliko je važno imati znanstvenike vidjeli smo tijekom epidemije koronavirusa. Znanstvenici su neumorno radili na pronalasku učinkovitog cjepiva, kao i sprečavanju širenja zaraze, ali širenje lažnih informacija često je umanjivalo njihov rad. U današnje vrijeme kada smo zasuti informacijama na svakom koraku moramo biti spremni na izazov filtriranja informacija, te procjenu koje su informacije vjerodostojne, a koje nisu. Pozdravljam ovu manifestaciju koja pridonosi borbi protiv predrasuda i neznanja, a svim našim građanima želi približiti znanost i ljude koji ulažu velik trud i svoje vrijeme u istraživanja koja će jednog dana promijeniti svijet - istaknuo je dr. sc. Križanić.

Otvorenju Festivala znanosti nazočio je i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, koja je i pružila financijsku potporu održavanju ove manifestacije, prorektori Sveučilišta Sjever, ravnatelji srednjih škola iz Varaždinske županije, te drugi uzvanici. Do srijede predavanja i radionice odvijat će se na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, a u četvrtak i petak u Sveučilišnom centru Koprivnica. Cjelokupni program Festivala znanosti objavljen na mrežnim stranicama, te društvenim mrežama Sveučilišta Sjever.

Galerija slika