VI. OŠ VARAŽDIN Predstavljen roman "Cvikeri i cinkeri" o dječaku Franu koji ima svoju bandu Foto: VI. OŠ Varaždin

VI. OŠ VARAŽDIN Predstavljen roman "Cvikeri i cinkeri" o dječaku Franu koji ima svoju bandu

vv | 17.4.2024. u 09:08h | Objavljeno u Društvo

U VI. OŠ Varaždin 11. travnja predstavljen je dječji roman "Cvikeri i cinkeri" Miroslava Cmuka.

Roman je predstavio ilustrator Mihael Bađun, učitelj likovne kulture u OŠ Petrijanec, strip-autor, ali i dugogodišnji suradnik pokojnoga Miroslava koji je ranije ilustrirao naslovnice njegovih zbirki eseja "Zvučna čitanka" i "Zvučna čitanka 2", naslovnicu romana "Zagorland" te slikovnicu "Zmaj u krošnji kruški".

DSC_2753.jpg

Roman "Cviker i cinkeri" objavljen je prvi put 2023. godine, a o njegovoj kvaliteti govori i činjenica da je ovo već njegovo drugo izdanje. Radnja prati dogodovštine dječaka Frana koji pohađa četvrti razred. Fran ima svoju bandu koju čini osam prvašića, voli čitati i jesti slatkiše. Članove obitelji neodoljivo podsjeća na mrzovoljnog djeda Antuna, koji rijetko napušta kuću otkad je preminula Franova baka. Djed Antun okružen je susjedima čiji način života ne podržava te ih nerijetko s Franom komentira. S knjižničarkom VI. osnovne škole Natašom Narančić ilustrator Bađun razgovarao je o prvim dojmovima nakon čitanja romana te o procesu nastanka ilustracija.

DSC_2672.jpg

- Mislim da autor ovim romanom priča ujedno i o svojem djetinjstvu kada nije bilo toliko tehnologije. Priča je toliko zanimljiva i likovi su toliko živopisni da nije važno u koje je doba smještena radnja jer se svatko može prepoznati u nekoj od situacija - istaknuo je Bađun opisujući ovaj roman dječjim klasikom u nastajanju.

DSC_2731.jpg

Ilustracijama je pokušao prenijeti doživljaj likova iz perspektive dječaka Frana te na taj način uskladiti stil ilustracije s Miroslavovim stilom pisanja i njegovom duhovitošću. Učenik 6. razreda Stjepan Canjuga podijelio je s prisutnima nekoliko ulomaka iz prvog poglavlja te ih je na taj način nasmijao, ali i dodatno potaknuo na čitanje cjelovitoga djela. Učenici koji su prisustvovali promociji zainteresirali su se za proces nastanka ilustracija i posao ilustratora, a puno ih je poželjelo pročitati roman.

- Bilo mi je jako zabavno i želim pročitati tu knjigu, doživjeti ove ilustracije zajedno s tekstom. Zanima me hoću li u djelu prepoznati neke osobe slične osobe onima koje sam upoznala u stvarnom životu - istaknula je Mina Zadravec, učenica 5. razreda,a njezina kolegica Aurora Hajdin poručila kako će pročitati knjigu čim uhvati vremena.

Roman "Cvikeri i cinkeri" bit će 16. travnja predstavljen i na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović Varaždin, gdje će svi prisutni moći nabaviti i vlastiti primjerak.