Varaždinski Kazališni studio mladih gostuje na festivalu Assitej na otoku Hvaru Foto: KSM

Varaždinski Kazališni studio mladih gostuje na festivalu Assitej na otoku Hvaru

Varaždinske vijesti | 11.4.2024. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Predstava "Ivona, kneginjica od Burgunda", W. Gombrowicz, Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, predstavit će Varaždinsku županiju na 26. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade, koji će se održati u Hvaru od 15. do 19. travnja.

Skupinu C3 Kazališnog studija mladih, koja je prije no što se uhvatila u koštac s poljskim klasikom, uprizorila Ionescovu "Ćelavu pjevačicu”, zanimalo je daljnje istraživanje dramskih klasika. Poljskog pisca W. Gombrowicza, koji je proglašen pretečom kazališta apsurda, i njegovu Ivonu – dramu koja sadrži odrednice komedije, farse i nadrealističke igre, našli su idealnom za produbljivanje razumijevanja teatra apsurda.

kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_08042024_3.jpg

- Ovo uprizorenje ističe se svojim fokusom na istraživanju dinamike između kolektiva i individue, propitujući društvene malformacije koje često dovode do nepravdi prema pojedincu - istaknula je Tanja Novak, uz čije se dramskopedagoško vodstvo skupina između ostalog, upustila u istraživanje rada s maskama, dodatno produbljujući svoje umjetničko istraživanje.

"Ivona, kneginjica od Burgunda" nudi maštovito i vizualno dojmljivo kazališno iskustvo koje istražuje suštinske aspekte ljudske psihe unutar okvira Gombrowiczeve genijalne drame. Ova predstava obećava ne samo estetsko uživanje već i duboko razmišljanje o društvenim normama, konformizmu i ulozi pojedinca u kolektivu.

kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_08042024_1.jpg

U predstavi "Ivona, kneginjica od Burgunda" nastupaju polaznici skupine C3 Kazališnog studija mladih: Vita Breški, Lorena Benčić, Dina Drožđek, Tvrtko Kolar, Tonka Lonjak, Fran Rabuzin, Greta Rukelj, Melani Šipek i Anamarija Zavrtnik. Zanimljivo je i to da su ovi mladi uključeni i u profesionalne produkcije ansambla HNK u Varaždinu, u "Slučaj vlastite pogibelji" te u "San Ivanjske noći".

Festival Assitej je natjecateljskog karaktera, a uz Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu nastupaju i Dramski studio Dada KD Pinklec iz Čakovca s predstavom "Posljednja pahulja", Dramski studio Teatra Tirena iz Zagreba s predstavom "Ožiljak", Dramski studio Donatolina Kazalište lutaka Zadar s predstavom "Božićni taxi", Dramski i plesni studio Istarsko narodno kazalište s predstavom "Pravi izbor?", Dramski studio Bjelovarsko kazalište s predstavom "Zato što sam žena, zar ne!", Dramski studio Max teatar iz Zaprešića s predstavom "Tko će sve to pojesti?", Dramski studio Ivana Jelić HNK u Šibeniku s predstavom "Slušajte nas" te Učilište Zagrebačkog kazališta mladih s predstavom "Akvarij".

kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_08042024_2.jpg