Učenici Druge gimnazije Varaždin na terenskoj nastavi u Dubrovniku Foto: Druga gimnazija Varaždin

Učenici Druge gimnazije Varaždin na terenskoj nastavi u Dubrovniku

VV | 29.4.2024. u 20:57h | Objavljeno u Društvo

U sklopu projekta "Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta" od 19. do 21. travnja učenici Druge gimnazije Varaždin boravili su na terenskoj nastavi u Dubrovniku.

Tema vodilja ove terenske nastave su bila zbivanja na dubrovačkom bojištu tijekom Domovinskog rata. Uz svjedočanstva lokalnih hrvatskih branitelja koji su velikom požrtvovnošću uspjeli obraniti Dubrovnik na samim rubovima grada, učenici su mogli steći punu sliku ratnih strahota te 1991. godine. Na terenskoj nastavi sudjelovali su i veterani Tigrova i Puma Darko Katuša i Zdravko Zajec koji su ispričali svoja iskustva tijekom operacija oslobađanja okupiranih dijelova krajnjeg juga Hrvatske.

IMG_20240419_192616.jpg

Bile su to izuzetno teške i zahtjevne operacije u kojima je poginulo preko 240 hrvatskih vojnika, a još nekoliko stotina ih je bilo ranjeno. Sve su to bili mladići u svojim dvadesetim godinama, ne puno stariji od naših današnjih učenika. Učenici su posjetili sve najvažnije lokalitete gdje su se vodile ratne operacije i odali počast poginulim braniteljima. Prošli su cijeli jug Hrvatske, od Prevlake (najjužnije točke hrvatskog kopna) pa sve do Neuma. Uspeli su se žičarom na brdo Srđ iznad grada gdje je 1991. godine zaustavljena agresorska vojska, razgledali povijesni grad Dubrovnik i rimski Epidaur (Cavtat), obišli tvrđavu Lovrijenac, divili se veličini platana u Trstenom starih preko 450 godina i svugdje zapalili lampione pored mjesta stradanja hrvatskih branitelja.

Osim novije povijesti, učenici su slušali i o starijoj povijesti grada Dubrovnika i austrougarskih utvrda na Prevlaci. U terenskoj nastavi je sudjelovalo 43 učenika Druge gimnazije, nastavnici Nikola Slunjski, Marko Rogulja i Bruno Bogović te Robert Puja i Jurica Šare iz Udruge veterana Puma.

gdfafffdsc.jpg

Ova terenska nastava je samo jedna u nizu tijekom kojih su učenici u projektu dosad obišli gotovo cijelu Hrvatsku. Iz prve ruke učenici tako doznaju svjedočanstva o zbivanjima iz novije hrvatske povijesti te o stvaranju hrvatske države.

- Neprocjenjiva su to znanja i iskustva koja smo dužni prenositi i dalje, budućim generacijama. Za to su brojni hrvatski branitelji žrtvovali svoje živote i zdravlje. Ako se pitate je li sve to bilo vrijedno tolikih žrtava, najbolji odgovor zapisan je na ulazu u dubrovačku tvrđavu Lovrijenac:
Non bene pro toto libertas venditur auro (Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta) - ističu iz Druge gimnazije Varaždin.